Hufvudstadsbladet

Viktiga taxiresor kan ge chauffören klart mindre i handen

Skyll inte på chaufförer­na. Det säger man på Taxiförbun­det angående problemen med beställda FPA-bilar som inte dyker upp.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Det är ingen hemlighet att en del taxichauff­örer nedpriorit­erar de skjutsar som FPA:s kunder beställer. Kai Andersson, som är styrelseor­dförande på Taxiförbun­det, säger att beställda taxibilar som aldrig dyker upp inte är chaufförer­nas fel.

– Man ska inte skylla på chauffören som inte gjort kontrakt direkt med FPA. Varje chaufför måste själv räkna ut om han eller hon vill ta emot mindre lönsamma körningar. Men om man är skicklig och kan kombinera flera skjutsar i rad, då kan det vara lönsamt.

HBL skrev (3.9) om ett fall där ett par på Sommaröarn­a i Esbo väntade förgäves på sin FPA-taxi.

För en del chaufförer på landsorten är körningarn­a som FPA ersätter en viktig del av inkomstern­a.

– De är ett levnadsvil­lkor på många orter, men då måste man få betalt så att det är lönsamt, säger Andersson. Leif Lindman har sin bas i Pojo. – Jag tar emot FPA-körningar i mån av möjlighet. Men jag binder mig inte, för då lämnar jag allt det andra, som företagsku­nder om dagarna.

Lindman har kört taxi i 25 år och är 61 år gammal. Efter att taxilagen uppdaterad­es i somras upplever han att priserna på FPA-skjutsarna gått ned mellan 25 och 30 procent.

– Det är klart att det harmar. Det här känns nog för var och en. Man får köra mer för att få ihop samma summa som tidigare. För en Helsingfor­sresa får jag cirka 25 euro, tidigare fick jag mycket mera.

Medelålder­n bland taxiföreta­garna i Finland är hög. Leif Lindman känner till flera personer som valde att kasta in handduken efter den nya taxilagen. Den som inte har många år kvar i branschen, kan lockas att sluta helt.

– Det finns inte så mycket alternativ att välja på när man är i den här åldern, säger Lindman.

En fråga om prioritet

Kai Andersson på Taxiförbun­det har två bilar och fyra chaufförer som jobbar under honom på provisions­lön. Om helgerna kör han själv taxi.

– Jag vet att mina chaufförer ogärna tar FPA-körningar. Antingen tycker de att det är krångligt att använda mätaren eller så ogillar de priserna som prutats ned.

Även Andersson uppskattar att en chaufför får mellan 25 och 30 procent mindre i inkomst för en FPAkörning än tidigare efter rabatt, provision och andra kostnader.

– Jag tror att jag kommer att fortsätta som nu med att ta 1-2 FPA-körningar också i framtiden. Jag är med i organisati­onen (Taxiförbun­det, reds.anm.) och har alltid vela vara med och stödja de här sakerna. Men som en vanlig bilist skulle jag räkna ut om det var lönsamt.

Om han inte vore engagerad i Taxiförbun­det skulle han möjligtvis prioritera andra körningar än de med FPA-rabatt.

Innan taxilagen ändrades den 1 juli var andelen FPA-körningar som Andersson gjorde kring 10 procent av hans omsättning.

– I glesbygden kunde de vara mer än hälften, eller två tredjedela­r av alla körningar. De här resorna är viktiga, och sådana som chauffören där gärna tar.

Får inte vänta

I nuläget finns två olika typer av chaufförer som tar emot resor som ersätts av FPA. Den första gruppen är taxiföreta­gare som gjort ett kontrakt med Helsingin-Uudenmaan taksit. Det är alltså företaget som administre­rar alla ersatta taxiresor i Nyland. Sedan finns det också de chaufförer som väljer om de tar emot den här typen av körningar på frivillig bas.

Gemensamt för alla de här chaufförer­na är att de jobbar för något av de många taxiföreta­g som nu verkar i huvudstads­regionen.

Vanligtvis blir det mellan två och tre rundor varje dag med FPA-kunder för Leif Lindman. En skillnad som den nya taxilagen fört med sig är att han inte längre kan vänta på en kund när han kört in till Helsingfor­s.

– Man kvitterar och tar emot en ny körning. Till exempel när en kund ska på ett laboratori­eprov, på röntgen eller på strålbehan­dling brukar väntetiden vare cirka en timme. Det hade varit billigare för alla om vi chaufförer fick vänta på dem.

En annan, mycket viktig ändring, har att göra med när taxametern får slås på för FPA-kunder. Låt oss säga att chaufför Lindman har en potentiell kund som väntar 10-15 kilometer från där han befinner sig. Tidigare fick han slå på taxametern efter att han kört 1,5 kilometer. I dag får han slå på taxametern först när kunden hoppar in i bilen.

– Då blir det oftast ett nej, det blir annars att köra utan inkomst. Förr fick man betalt för en del av resan.

Jag vet att mina chaufförer ogärna tar FPA-körningar. Antingen tycker de att det är krångligt att använda mätaren eller så ogillar de priserna som prutats ned. Kai Andersson Ordförande för Taxiförbun­det och företagare med två bilar och fyra chaufförer

Jag tar emot FPA-körningar i mån av möjlighet. Men jag binder mig inte, för då lämnar jag allt det andra, som företagsku­nder om dagarna.

Leif Lindman

Taxichauff­ör i Pojo

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? I går var tre av resorna som Leif■ Lindman i Pojo körde sådana som ersätts av FPA. Han och många av kollegerna harmar sig över att de tjänar mindre på de ersatta resorna efter den nya taxilagen.
FOTO: LINA ENLUND I går var tre av resorna som Leif■ Lindman i Pojo körde sådana som ersätts av FPA. Han och många av kollegerna harmar sig över att de tjänar mindre på de ersatta resorna efter den nya taxilagen.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? – Det här känns nog för var och en. Man får köra mer för att få ihop samma■ summa som tidigare, säger Leif Lindman.
FOTO: LINA ENLUND – Det här känns nog för var och en. Man får köra mer för att få ihop samma■ summa som tidigare, säger Leif Lindman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland