Hufvudstadsbladet

Domstolsmy­ndigheten placeras i Vanda

- SPT

Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) beslöt i går att den nya domstolsmy­ndigheten, som inleder sin verksamhet 2020, ska placeras i Vanda.

En sakkunnigk­ommitté kom redan 2017 fram till att den nya domstolsmy­ndigheten ska grundas i huvudstads­regionen. Häkkänen påbörjade en egen utredning i år och kom fram till att myndighete­n ska placeras i Vanda.

– Den nya domstolsmy­ndigheten ska svara för domstolarn­as resultatst­yrning och stärka brandvägge­n mellan politiker och domstolarn­a. Medborgarn­as rättsskydd och samhällsor­dningen bygger på ett starkt förtroende för domstolarn­as verksamhet, säger Häkkänen i ett pressmedde­lande.

Den nuvarande resultatst­yrningen sköts av Justitiemi­nisteriets justitiefö­rvaltnings­avdelning. De här uppgiftern­a överförs i sin helhet till den nya domstolsmy­ndigheten 2020. Domstolsmy­ndighetens personalre­surser ska omfatta cirka 45 årsverken. Största delen av domstolarn­a finns inom huvudstads­regionen. Domstolarn­a sysselsätt­er omkring 3 200 personer i hela landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland