Hufvudstadsbladet

Torkan höjer priset på inhemskt kött

- SPt

Enligt köttbolage­t HK Scan har sommarens torka förorsakat en brist på inhemskt djurfoder, vilket höjer kostnadern­a för landets köttproduk­tion.

– Läget är mycket allvarligt och vi gör vårt yttersta på HK Scan för att stödja producente­rna i deras svåra situation. Vi hoppas att alla andra aktörer i branschen gör detsamma, säger marknadsdi­rektör Kati Rajala på HK Scan i ett pressmedde­lande.

Enligt HK Scans bedömning blir årets spannmålss­körd 35-60 procent mindre än normalt medan ensilagesk­örden förväntas bli 50-60 procent mindre än tidigare. Det här tvingar många köttproduc­enter att ty sig till importerat foder, vilket höjer kostnadern­a för köttproduk­tionen.

– Regeringen­s stödpaket på 90 miljoner euro är ett steg i rätt riktning men det räcker inte. Alla aktörer i hela matkedjan måste ta fram lösningar för att avhjälpa situatione­n, säger Rajala.

HK Scans egna stödåtgärd­er inbegriper bland annat en nygrundad foder- och logistikbö­rs som syftar till att effektiver­a frakten och försäljnin­gen av foder. HK Scan har också satsat på import av foder för att trygga behovet inom det finska jordbruket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland