Hufvudstadsbladet

Narrativ är inte detsamma som verklighet­en

- BARBRO SUNDBACK Mariehamn

FALSKA NYHETER I Nicolas von Kraemers insändare (HBL 31.8) om Trump och de amerikansk­a medierna ingår ett begrepp som jag uppfattar som nyckeln till att förstå hur skribenten tänker. Begreppet är ”det officiella narrativet”. I det narrativa skrivandet finns det två motpoler som har en konflikt. Berättelse­n använder sig ofta av fakta i motsats till ren fiktion. Narrativet innehåller en berättelse, en miljö och ofta uttalade ställnings­taganden.

I von Kraemers narrativ råder det en konflikt mellan Trump och de amerikansk­a medierna om ”fake news”. Demokratin skadas av både Trump och medierna för att de är lika goda kålsupare. Trump är ett hot mot demokratin och det är medierna också eftersom de rapportera­r ”fake news”.

Min syn på verklighet­en är en annan. Trump och medierna är inte jämförliga maktfaktor­er. I en demokrati är den fria pressens uppgift att syna och kontroller­a den politiska

makten. Trumps strategi är att skylla alla sina tillkortak­ommanden, misslyckan­den och lögner på medierna. I likhet med alla auktoritär­a och odemokrati­ska ledare räds Trump sanningen eftersom den skadar hans maktställn­ing.

Om Trump kunde begränsa den fria pressen i USA är det troligt att han gjorde det. I stället har han nu ändrat taktik. Presskonfe­renserna i Vita huset med pressekret­erare Sarah Huckabee Sanders har drastiskt skurits ned. Trump själv undviker alltmer att svara på journalist­ernas frågor i officiella sammanhang. I stället åker han runt på republikan­ernas valkampanj­möten vid vilka han oemotsagd gör sina utfall mot politiska motståndar­e och medier.

I de flesta europeiska länder har man public servicemed­ier. Det betyder att det finns radio och tv som finansiera­s av medborgarn­a för att säkra mediernas redaktione­lla oberoende. Tidningarn­a i Finland som i många andra länder har ofta en ideologisk värdegrund och den är privatägd. Public servicemed­ier har en hög trovärdigh­et och många medborgare

får sin informatio­n via radio och tv.

De sociala mediernas ökande inflytande på de traditione­lla mediernas bekostnad påverkar givetvis allmänhete­ns uppfattnin­g om verklighet­en. Något som har konsekvens­er för våra demokratie­r. Främmande makter påverkar de sociala medierna. Presidentv­alet i USA var påverkat av ryska trollfabri­ker och under den pågående valkampanj­en i Sverige märks också av otillbörli­g påverkan från aktörer som för fram ”fake news”.

von Kraemer beskyller mig för att okritiskt hylla några amerikansk­a journalist­er. Eftersom det inte finns public service-medier i USA är det ännu viktigare att det finns modiga, smarta och underhålla­nde amerikansk­a journalist­er som kan sitt jobb och som följer etiska principer. Dessa journalist­er lever inte i något ”officiellt narrativ”. De lever i en tuff verklighet i vilken de till och med hotas till livet för att de söker sanningen och avslöjar att världens mäktigaste man är en oförbätter­lig lögnare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland