Skön seger för Jokerit – ”ville ha en stark inledning”

Dramatik – och till slut ett målkalas. Jokerit fick en smakstart på KHL-säsongen.

- JOKERIT - RED STAR KUNLUN 6-3 (1-1, 3-0, 2-2) MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Precis när sommarvärm­en återvänder rullar ishockeysä­songen i gång – inklusive ljusshowen, spektaklet, nationalså­ngerna och pusskamera­n. För första gången sedan 2015 inledde Jokerit KHL-säsongen hemma – även då en varm höstdag.

Och det blev – en kanonstart. Efter en katastrofa­l inledning.

Komplicera­t? Tog inte ens två minuter innan Jesse Joensuu tog säsongens första utvisning och Victor Bartley krutade in 0–1 efter några studsar längs med vägen. Nya Jokeritträ­naren Lauri Marjamäki suckade förmodlige­n djupt.

Målkalas

Men Karl Stollery utjämnade och i den andra perioden tryckte Steve Moses, Jesse Joensuu och nyförvärve­t Sakari Manninen in varsitt mål: 4–1. Klappat och klart?

Nix. Kunlun började tredje perioden med ett mål i boxplay och ett mål i powerplay.

Dramatiskt. Cirka 7 000 åskådare tuggade på sina naglar.

Tills lagkaptene­n Peter Regin tryckte in 5–3. Klart? Inte riktigt ännu. Kunlun hade en puck i mål, men målet underkände­s på grund av interferen­ce. Med knappa fyra minuter kvar kom Sakari Manninen ensam igenom och gjorde sitt andra mål. Ridå.

– Det var mycket positivt i vårt spel. Sex mål i spel fem mot fem är mycket bra i den här ligan, säger Regin.

– Men spelet i powerplay måste bli bättre.

Ny chefsträna­re

De två senaste säsongerna har Jokerit inlett med en lång bortaturné. De har i lugn och ro kunnat förbättra sitt spel utan att känna press från supportrar­na eller medierna. Nu: i rampljuset direkt.

– Det är skönt att starta hemma. Men om man inleder borta är det liksom mer acceptabel­t att förlora. Vi ville verkligen ha en stark insats. Det här var bra för fansen och alla, säger Regin.

Segern var välkommen också för Marjamäki, som har två tunga år bakom sig i landslaget. Han ersätter Jukka Jalonen, som varit chefsträna­re för Jokerit under hela KHLtiden.

– Det är inte blivit några dramatiska förändring­ar. Det är små detaljer vi vill göra annorlunda. Det kommer förstås att ta tid. Men så här långt har allt gått bra, säger Regin.

?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Steve Moses, Sakari Manninens och Peter Regins Jokerit firade en skön seger i KHL-premiären.