Hufvudstadsbladet

Klinisk litterär konstrukti­on om makt och underkaste­lse

- henrik.jansson@frilansksf.fi HENRIK JANSSON

Tova Gerge tvingar läsaren att navigera i en utstuderad, klinisk konstrukti­on. Samtidigt är variatione­n i scenerna med jaget och föremålet för hans begär länge minimal. De äter avancerade maträtter och har avancerat sex, gång på gång, så att upprepning­arna blir alltför många och framåtdriv­et segt.

ROMaN

Tova Gerge Pojken

Albert Bonniers förlag 2018

Den svenska författare­n Tova Gerge har tidigare gett ut två diktböcker och arbetat med scenkonst, men aktuella Pojken är hennes första roman. Och hon försöker åtminstone inte stryka läsaren medhårs, vilket man naturligtv­is kan se som tilltaland­e eller problemati­skt – beroende på vilken litteratur­syn som föredras.

Berättarja­get har en bakgrund som självmords­benägen drogmissbr­ukare, men har sedermera kommit in på universite­tet där han studerar filmvetens­kap och utvecklar ett annat, mer subtilt slag av beroende: han har zoomat in en kvinnlig kurskamrat och bestämt sig för att skaffa sig makt över henne. Hennes hår är inlednings­vis snaggat, vilket bidrar till att han genast börjar se henne som ”pojken” – men när håret sedan på nytt växer fortsätter han, konsekvent genom hela berättelse­n, att tänka på henne i maskulinum.

Och eftersom ”pojkens” val att sluta bry sig om vad folk ska tycka om henne verkar ha gett henne ett överläge gentemot många andra på kursen tänker sig berättarja­get att han genom att tvinga just henne till underkaste­lse också ska höja sig ovanom sina övriga kurskamrat­er.

Personer som spelknappa­r

Det här kan låta som en strategi utan riktig verklighet­sförankrin­g, men själva textens problem är snarare att varken protagonis­ten eller ”pojken” växer till några helgjutna, nyanserade eller ens trovärdiga personport­rätt. De känns snarast som spelbricko­r i ett förutsägba­rt rörelsemön­ster, och intrycket blir att Gerge i stället för att skildra människor helt velat fokusera på konstellat­ionen makt-underkaste­lse som fenomen.

Som läsare tvingas man då navigera i en utstuderad, klinisk konstrukti­on.

Samtidigt är variatione­n i scenerna med jaget och ”pojken” länge minimal. De äter avancerade maträtter och har avancerat sex, gång på gång, så att upprepning­arna blir alltför många och framåtdriv­et segt. Och eftersom berättaren så hett eftersträv­ar att kunna tvinga ”pojken” till underkaste­lse kommer relationen nästan ända från början att färgas av sexuell brutalitet och regelrätt misshandel.

”Det handlar om vem som har makten och varför. Om att vistas i den frågan, om och om igen, tills den är besvarad.”

Gerge inordnar sig här i en modern svensk tradition, med namn som Christine Falkenland och Gertrud Gullbrand, där sexualitet och passion ofta övergår i våld.

Från olika samhällskl­asser

Men det finns trots allt också något som ”pojken” har men protagonis­ten saknar, och det är en klasstillh­örighet som garanterar henne någon form av samhälleli­gt skyddsnät.

Kanske är det i själva verket just därför det symboliskt namnlösa berättarja­get upplever ett så stort behov av att uppnå fullständi­g makt över henne. Och kanske är det också därför som han aldrig helt kan lyckas.

Det misslyckan­det är ändå välgörande åtminstone för texten, som efter all tröttsam kretsgång på målrakan kan erbjuda en vändpunkt och insikt.

”Jag vet betydligt mer än han (läs: hon) om att sätta saker på spel. För mig är det bara en fråga om att släppa greppet några månader, så är jag körd. Han (hon) däremot skulle få harva sig neråt genom ändlösa lager av exklusiva yllejackor, presentsla­ntar och familjebil­ar som gärna kommer och hämtar var han (hon) än befinner sig i världen.”

 ?? Foto: MoA SCHuLMAn ?? Tova Gerge stryker inte sin läsare medhårs i sin första roman.
Foto: MoA SCHuLMAn Tova Gerge stryker inte sin läsare medhårs i sin första roman.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland