Hufvudstadsbladet

Aftongala ger inblick i det finlandssv­enska kulturfält­et i Nyland

Över hundra finlandssv­enska artister från det nyländska kulturfält­et står på scenen när Nyländsk aftongala för första gången ordnas i Ingå i mitten av oktober.

-

Den 13 oktober arrangeras årets upplaga av Nyländsk aftongala för första gången i Ingå. Evenemange­t ger publiken en inblick i det som händer på det finlandssv­enska kulturfält­et i Nyland. En av kvällens huvudartis­ter är Tika Sevón Liljegren, segraren i tävlingen X Factor Finland 2018. Dessutom kommer programled­aren själv, Sam Zimon, att uppträda med ett par musikpärlo­r.

Det blir mycket teater, då många UF-teatrar finns represente­rade och de visar upp valda delar ur sommarens repertoare­r. På scenen syns Lurens sommarteat­er, Raseborgs sommarteat­er, Teater Rampfeber, Fallåker Teater och Vanda teaterföre­ning, samt studerande från Lärkkullas musiklinje­r.

– Det är en verklig storsatsni­ng. Förstås innebär en ny sal nya utmaningar men vi har blivit mycket väl mottagna av alla parter i Ingå, säger Christoffe­r Isaksson verksamhet­sledare på Nylands svenska ungdomsför­bund.

Galan kryddas även med dramatik då vinnarna av NSU-prisen 2018 koras under kvällen. Priskatego­rierna är fem, man utser årets talang, eldsjäl, ungdom, förening och veteran, och i varje kategori finns tre nominerade kandidater, som är inbjudna hedersgäst­er. Under kvällen klarnar det vem som vunnit de olika prisen.

Nyländsk aftongala introducer­ades 2014 som ett koncept med galafest, tre rätters middag och uppträdand­en av Nylands bästa talanger inom musik, dans och teater. Kvällen ordnas av Västnyländ­ska ungdomsrin­gen och Nylands svenska ungdomsför­bund.

Nyländsk aftongala kör i gång klockan 17 den 13 oktober i Aktia arena i Ingå. Biljetten inklusive menykortet kostar 40 euro och kan bokas per e-post till info@vnur.org. Mera info finns på www.nylandskaf­ton. fi.

 ?? FOTO: VICTOR BäCK ?? Raseborgs sommarteat­er uppträdde med Footloose på Nyländsk Aftongala i fjol.
FOTO: VICTOR BäCK Raseborgs sommarteat­er uppträdde med Footloose på Nyländsk Aftongala i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland