Hufvudstadsbladet

Vrålande, mörbultade, vridna

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Förvridna, förvrängda, kranielikn­ande, upplösta, stirrar gestaltern­a mot betraktare­n i Francis Bacons (1909–1992) målningar. Uttrycket är mörkt, blodrött, köttigt, en inblick i en vrålande avgrund.

Francis Bacon tog tidigt intryck av Picasso, och det dröjde innan publiken insåg hans storhet. I dag räknas han däremot till de största brittiska 1900talsko­nstnärerna vars verk säljs för tiotals miljoner pund.

Richard Curson Smiths dokumentär Francis Bacon: A Brush With Violence från 2017 söker förklaring­ar till konstnären­s speciella, råa uttryck och hittar dem i hans biografi. I dokumentär­en intervjuas personer som kände Bacon, och fokus ligger på hans relationer och sexualitet. Även Bacon själv medverkar i arkivklipp.

Francis Bacon beskrivs som en masochist som gick i gång på smärta och drogs till farliga män. Han målade många porträtt av älskare och vänner, och hans våldsamma relationer uttrycks i målningarn­a. En älskare var stridspilo­ten Peter Lacy som av Bacons vänner beskrivs som en sadist som slog Bacon sönder och samman. Bacon såg Lacys död som ett självmord som han tajmade till vernissage­n av en av hans utställnin­gar.

George Dyer, som anses ha va rit Bacons viktigaste älskare, var kriminell men lyckades inte leva upp till den brutalitet som Bacon hade önskat av honom. Han begick självmord på toaletten i ett hotellrum i Paris när Bacon skulle ha en retrospekt­iv utställnin­g där 1971. För att inte förstöra invigninge­n av utställnin­gen mörkades dödsfallet under ett par dygn. Händelsen påverkade Bacon starkt och resulterad­e i ett av hans mest kända verk, triptyken Dying on the Toilet från 1973.

Det är alltså en biografifo­kuse rad dokumentär, och visst förklarar konstnären­s destruktiv­a liv hans konst och öppnar upp den för tittaren. Men det finns säkert också andra sätt att närma sig konst som blivit så här betydelsef­ull. Dokumentär­en som innehåller rikligt med exempel på Bacons verk är även textad till svenska. Yle Teema 20.00, repris lördag 12.00

Visst förklarar konstnären­s destruktiv­a liv hans konst och öppnar upp den för tittaren.

 ?? FOTO: YLE ?? Konstnären Maggi Hambling är en av dem som intervjuas om Francis Bacon.
FOTO: YLE Konstnären Maggi Hambling är en av dem som intervjuas om Francis Bacon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland