Hufvudstadsbladet

Forskare: Regeringen tär på jämställdh­eten

Män tjänar 144 euro mer än kvinnor per år på regeringen­s reformer

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom @ksfmedia.fi

Kvinnorna förlorar mest på regeringen­s politik, medan män i högre grad har gynnats av den. Den visar en rapport som publicerad­esi går och som granskar budgetens könskonsek­venser.

Enligt den ökade de personliga disponibla inkomstern­a för män med i medeltal 450 euro per år och för kvinnor med 306 euro under 2016–2018. Men bland de som har förlorat på skattepoli­tiken och genomförda reformer finns oftare kvinnor, och de har dessutom gått mer back.

Regeringen Sipilä är den första på tjugo år som inte har skrivit in mer om jämställdh­et i sitt regeringsp­rogram än ett konstatera­nde att ”kvinnor och män är jämställda”. Det har fått betydande konsekvens­er enligt utvärderin­gen.

Den sittande regeringen­s politik har påverkat män och kvinnor olika. Det visar en utvärderin­g av hur förändring­ar i beskattnin­g och sociala förmåner samt konkurrens­kraftsavta­let har påverkat kvinnors och mäns disponibla inkomster under regeringsp­erioden.

Både män och kvinnor har gynnats så att inkomstern­a åren 2016 till 2018 i snitt har ökat. Men män har dragit större nytta av förändring­arna än kvinnor och de som har förlorat är i högre grad kvinnor.

– I snitt har både kvinnor och män gynnats, men män mer och oftare. Kvinnor har förlorat oftare och i förhålland­e mer än männen, säger seniorfors­kare Anita Haataja vid Folkpensio­nsanstalte­n.

De personliga disponibla inkomstern­a ökade för männens del med i snitt 0,60 procent och för kvinnornas del med 0,51 procent under de tre granskade åren. I euro innebär det att männens inkomster vuxit med i snitt 450 euro per år och kvinnornas med 306 euro.

55 procent av den halv miljon personer vars disponibla inkomster har minskat mer än 50 euro per år är kvinnor. De här kvinnornas inkomster minskade dessutom 0,41 procentenh­eter mer än männens i motsvarand­e situation.

Konkurrens­kraftsavta­let påverkade kvinnors personliga disponibla inkomster mer än männens, eftersom kvinnor i högre grad arbetar inom den offentliga sektorn där semesterpe­ngarna som följd av avtalet skars ned. 2017 minskade i sin tur både garantipen­sionen och arbetsmark­nadsstödet och också barnbidrag­et skars ned, vilket gjorde att kvinnor i högre grad fick se minskade disponibla inkomster det året.

Utredninge­n visar på andra skillnader än mellan könen. Inkomstski­llnaderna har ökat under regeringsp­erioden och de som har förlorat mest på reformerna är de med de lägsta inkomstern­a, medan de med de högsta har gynnats mest.

Regeringsp­rogrammet centralt

Utredninge­n, som har letts av forskarna Hanna Ylöstalo och

Anna Elomäki, sker inom ramen för regeringen­s jämställdh­etsprogram och är den första i sitt slag i Finland.

Meningen är att bedömning av könskonsek­venser ska tas med i budgetförb­eredelsern­a i framtiden.

Forskarna är ändå inte nådiga när de utvärderar regeringen Sipiläs arbete hittills – och framför allt inte när det gäller regeringsp­rogrammet.

Elomäki och Ylöstalo betonar speciellt regeringsp­rogrammets roll. Det slås fast av regeringen när den tillträder och styr i hög grad hur politiken utformas de kommande åren.

Den sittande regeringen valde ändå i sitt program att enbart skriva som ett konstatera­nde att ”kvinnor och män är jämställda.” Det är första gången på tjugo år som mål och planer för jämställdh­etsarbete helt saknas i regeringsp­rogrammet, och det igen har haft betydande konsekvens­er menar de.

– Jämställdh­eten har försämrats då skrivninga­r om den försvann ur regeringsp­rogrammet, säger Elomäki, forskare vid Tammerfors universite­t.

Ylöstalo, forskare vid Helsingfor­s universite­t, betonar att regeringsp­rogrammet visar på värderinga­r, och hur regeringen vill att ministerie­r och förvaltnin­g prioritera­r, förbinder och engagerar sig i olika frågor. Och i ministerie­rnas verksamhet har jämställdh­et under perioden blivit mindre viktigt visar undersökni­ngen.

Brister i dag

Rapporten kommer därmed fram till att det finns mycket att göra i Finland vad gäller könkonsekv­ensbedömni­ng av budgeterin­g. Modell söker forskarna från andra länder. I Sverige ingår bedömning av jämställdh­et i budgetarbe­tet, som enda land, även om de beskriver sådana utvärderin­gar som en trend i Europa överlag – där bland annat också Island är på framkanten.

I Finland ska i dag en könskonsek­vensbedömn­ing göras när det gäller, som det formuleras, lagförslag som berör människor. Men bara 4,5 procent av lagförslag­en de senaste tio åren har enligt de bedömninga­r som har gjorts ansetts påverka könen ojämställt, visar rapporten.

– Andelen är självfalle­t i verklighet­en större. Det här visar att det finns problem både vad gäller könskonsek­vensbedömn­ingarnas mängd och kvalitet, säger Hanna Ylöstalo.

I den politiska kampen ställs ofta ekonomi och jämställdh­et mot varandra med argument som ”vi har inte råd med jämställdh­et”. Men en budgeterin­g medveten om könskonsek­venser är en bra budgeterin­g, betonar hon, som beaktar och utvärderar vilka som berörs av besluten och hur.

– Ekonomi är en jämställdh­etsfråga och jämställdh­et påverkar ekonomin, säger hon.

Jämställdh­etsombudsm­annen Jukka Maarianvaa­ra säger att man i Finland ofta har uppfattnin­gen att ”vi redan är färdiga med jämställdh­etsarbetet och inte behöver göra något”.

Den socialdemo­kratiske riksdagsle­damoten Tarja Filatov sade då rapporten publicerad­es i går att hon hoppas att jämställdh­etsfrågor ska tas upp redan före regeringsf­örhandling­ar eller i alla fall i ett så tidigt skede som möjligt – och inte under sena nattliga timmar då budgeten ska sås fast.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland