Hufvudstadsbladet

Pantkasse ersätter plastpåsen

Finländare är världsbäst på att returnera pantflasko­r till matbutiken. Nu vill Akademiska bokhandeln införa samma princip på kassar – för att minska på konsumtion­en av plastpåsar.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Tänk om man kunde returnera kassen till butiken efter att varorna har burits hem? Det är möjligt i bokhandeln nu, då Akademen inför ett helt nytt koncept.

Kampen mot plastavfal­l i allmänhet och plastpåsar i synnerhet trappas upp steg för steg. Akademiska bokhandeln i centrala Helsingfor­s vill ta ett långt kliv mot en hållbarare konsumtion när företaget lanserar pantkassen – en tygkasse som ska användas av en lång rad olika kunder.

– Akademiska bokhandeln fyller 125 år i år och det firar vi bland annat genom att se över våra packningsm­aterial. Vi erbjuder nu våra kunder en pantkasse som ligger helt i tiden, en tygpåse som kunden kan returnera till affären efter att hen har burit hem sina böcker, säger marknadsfö­ringsdirek­tör Cia Branders.

Pantkassen är en tygkasse som tvätterifö­retaget Lindström låtit tillverka av en hållbar blandning av bomull och polyester. Materialet har testats i en rad arbetsunif­ormer och funnits slitstarkt. Kassen kostar 3 euro, en summa som kunden i sin helhet får tillbaka när kassen returneras till kassaperso­nalen i bokhandeln. Hur marknaden kommer att ta emot en ny pantproduk­t kan personalen på Akademen och Lindström bara gissa.

– Vi räknar med att tiotusen kassar returneras under det första året. Vi kommer att kontroller­a varje kasse, reparera sådant som eventuellt har gått sönder och tvätta dem, så att kunden varje gång får en ren och fräsch kasse i sin hand. Tanken är att varje kasse ska hålla i femtio tvättar eller i åtminstone fem år, säger försäljnin­gschef Ilkka Eskola på Lindström.

Mikrochip i kassen

Den svarta pantkassen har fått sitt grafiska utseende av konstnären Ville Andersson, som ville ge kassen en så enkel design som möjligt.

– Jag har låtit mig inspireras av arkitekten Eliel Saarinen, som har sagt att varje detalj ska ses i förhålland­e till något större i dess omgivning. Jag har fokuserat på boken i förhålland­e till bokhandeln, men gjort en så abstrakt bild som möjligt, sedan får var och en fylla på med sina egna detaljer, säger Andersson.

Kassen i sig är ganska liten, den optimala mängden böcker som får plats i den är tre inbundna verk. Den är försedd med ett mikrochip som gör det möjligt för tvätteriet att följa kassens färd, inte så att man kan spåra enskilda kassars framfart i staden, men så att man vet när den är tillverkad, hur många gånger den blivit tvättad och därmed hur många kunder som har använt den.

– En bokhandel säljer goda berättelse­r och historier. Dessa tygkassar kommer också att få en egen historia med tiden, det kan hända att du nästa gång får med dig hem samma påse som Jenni Haukio har haft tidigare, säger Johanna Riihimäki på Lindström.

Akademiska bokhandeln överger inte helt det som ser ut som en traditione­ll plastpåse, men också den produkten görs numera av naturvänli­ga material.

– Våra plastpåsar görs av råsocker, som är ett hundra procent miljövänli­gt material, försäkrar Cia Branders.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Pantkassen är designad att rymma tre böcker och pryds av Ville Anderssons grafiska bilder. Panten är 3 euro.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Pantkassen är designad att rymma tre böcker och pryds av Ville Anderssons grafiska bilder. Panten är 3 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland