Hufvudstadsbladet

Sipiläs svartvita statistik

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Varför lämnar människor sina hem i till exempel Mellanöste­rn och Afrika? Är det för att de förföljs och hotas, eller för att de vill skapa sig en bättre framtid?

Debatten om orsakerna till att flyktingar sökte sig till Europa 2015 blossade upp efter statsminis­ter Juha Sipiläs (C) uttalande i lördags om att största delen hade ekonomiska orsaker.

En del kallar dem ”välfärdsfl­yktingar”. Det är att trassla till begreppen. Flyktingar är enbart de som har beviljats internatio­nellt beskydd för att de är utsatta för till exempel hot eller förföljels­e. Enligt den flyktingko­nvention som världen godkände efter andra världskrig­et – för att aldrig mera behöva uppleva att människor förföljs, sätts i koncentrat­ionsläger och mördas på grund av sin religion, sina politiska åsikter, sitt ursprung eller sin sexuella läggning – har alla rätt att söka asyl.

Största delen av dem som ger sig i väg från sitt hem stannar kvar i sitt eget land, eller i ett grannland. Även om det kom över en miljon människor till Europa 2015 får vi inte glömma att de verkligt stora flyktingmä­ngderna finns på annat håll.

Statsminis­ter Juha Sipilä baserade sitt uttalande om att största delen av de asylsökand­e gav sig i väg av ekonomiska orsaker på antalet positiva asylbeslut, både i Finland och i Europa. Forskaren Erna Bodström ställer sig ändå frågande till såväl Sipiläs tolkning som den europeiska statistik han hänvisade till. Sipilä sade att 30 procent av dem som sökte asyl har fått det. Men Bodström påpekar att 25 procent av ansökninga­rna aldrig undersökte­s eller förföll. Hon säger att man inte kan utgå från att de personerna inte skulle ha haft rätt till asyl. Det har Bodström rätt i. Precis som det knappast finns endast en orsak till att en människa lämnar sitt hem och sitt hemland, finns det knappast en enda orsak till att lämna Finland. Det handlar om ett kluster av orsaker.

Enligt Juha Sipilä har drygt 40 procent av asylansökn­ingarna i hela EU lett till positiva beslut. Bodström ifrågasätt­er också den siffran. Enligt officiella Eurostat-siffror är det över hälften som har beviljats asyl på EU-nivå.

Det är i alla fall klart att en mindre andel har fått asyl i Finland än i EU i genomsnitt. Det kan delvis bero på att det till Finland kom färre syrier än till de flesta andra EUländer. Men Finland och många andra har också skärpt sin flyktingpo­litik. Det är ytterligar­e en orsak till att det blir missvisand­e att utgå från att alla som inte har beviljats asyl är människor som ”bara” har velat skapa sig ett bättre liv. Det är helt legitimt att sträva mot ett bättre liv. Men det är också klart att en sådan strävan inte är ett asylkriter­ium. Samtidigt har många av Migrations­verkets beslut överklagat­s och en ny behandling har i många fall gett ett nytt resultat. Det är en lättnad att verket i tisdags meddelade att avvisninga­r till Afghanista­n tillfällig­t stoppas. Det är också välkommet att Migrations­verket asylbehand­ling ska utvärderas i sin helhet av utomståend­e.

Varför denna uppståndel­se kring Sipiläs uttalande? En orsak är förstås att flyktingfr­ågorna är politiskt känsliga. En annan är Sipiläs ordval, och en tredje valet i april. Han använde sig av en vokabulär som påminner om den som invandrarf­ientliga kretsar använder. ”Ekonomiska flyktingar”, ”välfärdsfl­yktingar” är begrepp som ger sken av att människor kommer till Europa för att dra ekonomisk nytta av det, för att sko sig, snylta på oss.

Statsminis­terns position är sådan att allt hen säger hamnar under lupp. Det vet nog Juha Sipilä vid det här laget och därför förvånar hans sätt att uttrycka sig.

Juha Sipilä talade också om flyktingpr­ocessen i framtiden. Han tror på gränskontr­oll inom EU och läger utanför Europa där FN:s flyktingor­ganisation UNHCR står för asylproces­sen. Då kan Finland enligt Sipilä fördubbla sin flyktingkv­ot, till 1 500. Här finns många frågetecke­n men det är klart att en flyktingkv­ot på 1 500 är alldeles för liten. Inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml) har föreslagit en tiodubblin­g.

Statsminis­tern också för höjt bistånd och preventiva satsningar i Afrika. Det låter bra. Men det är bara en vecka sedan regeringen presentera­de sitt budgetförs­lag. Där syns Sipiläs förslag inte.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland