Hufvudstadsbladet

Europeiskt projekt ska få fler att vaccinera sig

-

Finland går med i ett treårigt europeiskt projekt som ska förbättra vaccinatio­nsskyddet. Projektet genomförs i sjutton EU-länder, Norge, Bosnien och Hercegovin­a och Serbien och beräknas kosta 5,8 miljoner euro.

Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­ts pressmedde­lande ska projektet hjälpa hälsovårds­personalen att stärka vaccinatio­nstäckning­en och -skyddet i de länder som berörs av projektet.

Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) bedömer att ett effektivt vaccinatio­nsskydd räddar upp till tre miljoner människoli­v per år. Vaccinatio­nstäckning­en i olika europeiska länder ligger allt oftare under WHO:s målsättnin­gar. Därför har många smittosamm­a sjukdomar, som till exempel mässling, börjat spridas i Europa igen, uppger WHO.

– Sjukdomsep­idemier sprider sig över nationella gränser. Därför är de europeiska ländernas samarbete för att bekämpa smittsamma sjukdomar mycket viktigt, säger kanslichef Päivi Sillanauke­e på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) är en av projektets ledande aktörer.

– Att stärka tilltron till vaccinatio­ner och informera om vaccinatio­nernas fördelar för människors hälsa är en viktig uppgift, säger direktör Mika Salminen vid THL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland