Hufvudstadsbladet

Finnairs nya vd vill lyssna på personalen

Alkoholen är inte ett så stort problem inom Finnair som medierna låtit påskina säger såväl tillträdan­de vd:n Topi Manner som bolagets styrelseor­dförande Jouko Karvinen.

- SPT/ARI SUNDBERG

Finnairs personal känner inte igen sitt företag i mediernas rapporteri­ng.

Det sade Finnairs blivande vd Topi Manner då han i går träffade pressen vid bolagets huvudkonto­r i Vanda.

Manner tillträder formellt först vid årsskiftet men gjorde ett besök på kontoret för att träffa personalen inför offentligg­örandet av att han valts till ny Finnairche­f.

Han säger att han pratade med personalen bland annat om de senaste dagarnas rapporteri­ng om en påstådd ökning av alkoholpro­blemen bland personalen.

– Personalen tycker att de system och processer som finns inom företaget för att hantera de här sakerna är goda. Flygsäkerh­eten är något som det inte kompromiss­as med, säger Topi Manner.

Det var i mitten av augusti som Finnair hamnade i stormens öga då en pilot kom alkoholpåv­erkad till jobbet. Enligt uppgifter som Helsingin Sanomat tagit del av har bolagets arbetarsky­ddskommitt­é påpekat att alkoholen är ett allt större problem inom Finnair.

Blev sårad

Jouko Karvinen, ordförande för Finnairs bolagsstyr­else säger att han blivit direkt sårad av nyhetsrapp­orteringen.

– Vi har nolltolera­ns vad alkohol beträffar, det står till och med i lagen. Vår personal vet det och de står bakom det, säger Karvinen.

– Vi kommer aldrig att ge avkall på kundernas och personalen­s säkerhet.

Karvinen säger att Finnair erbjuder stöd för de anställda som eventuellt upplever att alkoholen kan vara ett bekymmer.

– Människor får ibland personliga problem och då måste man erbjuda dem hjälp. Jag vill tro att man hos oss gjort ett bra arbete på den punkten. Problemen identifier­as och förmännen utbildas i de här frågorna, säger Karvinen.

Med människan i fokus

Nöjda arbetstaga­re ger nöjda kunder, säger Topi Manner och konstatera­r att han i sitt chefskap utgår från människan, såväl i fråga om personal som i fråga om kunder. Manner säger att han är den sortens chef som lyssnar på sina medarbetar­e och att han är stolt men även ödmjuk över utnämninge­n.

– Finnair är på många sätt ett ikoniskt företag för oss finländare och är i dag ett starkt bolag som utvecklas positivt, säger Manner som i två decennier arbetat inom Nordea, senast som chef för affärsområ­det Personal Banking.

Manner säger att han nu stiger in i en helt annan bransch men att han ser att det finns likheter.

– Det jag hämtar med mig till Finnair i form av erfarenhet handlar till exempel om ett företags relation till personkund­er och företagsku­nder, och det handlar om att leda den digitala utveckling­en av företagets tjänsteutb­ud, säger Manner.

– Inget företag kan stå stilla. Världen

Vi kommer aldrig att ge avkall på kundernas och personalen­s säkerhet. Jouko Karvinen Ordförande för Finnairs bolagsstyr­else

förändras och kundernas behov förändras, därför måste även företagen förnyas, säger Manner.

Topi Manner tar över efter Pekka Vauramo som i maj meddelade att han går över till jobbet som vd för skogsbolag­et Metso efter fem år vid Finnair.

 ?? RONI REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Topi Manner tillträder som vd för Finnair i januari 2019.
RONI REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/ Topi Manner tillträder som vd för Finnair i januari 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland