Hufvudstadsbladet

”Äldreombud­sman behövs för att försvara seniorerna”

Gamla människor ska inte behöva hasa omkring fram till lunch med obytta blöjor hängande ner till knävecken, säger KD-kvinnornas ordförande Tiina Tuomela. I våras startade hon ett medborgari­nitiativ för att få en äldreombud­sman till Finland.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

När barnläkare­n Tiina Tuomela (KD) i april startade ett medborgari­nitiativ för att skapa en tjänst för en äldreombud­sman i Finland var det efter skrämmande nyheter om hur äldre personer lämnats vind för våg i sina lägenheter.

– Vi måste få ordning på vården och omsorgen för alla seniorer. Alla ska ha rätt till jämlika tjänster, säger Tuomela.

Hon räknar upp fyra konkreta frågor och säger att vi behöver införa en garanti för att alla fyra punkterna alltid uppfylls. Tuomela vill garantera äldre personer rätt att umgås med folk i alla åldrar i vardagen, att äldre personer får komma utomhus minst två gånger per vecka, att de får äta sin mat utan brådska och att hygienen alltid sköts ordentligt.

– Det handlar om rätten till ett värdigt liv. Nej, en äldreombud­sman kan inte åtgärda allt det praktiska, men ta ställning till sådant som inte fungerar och arbeta för en allmän attitydänd­ring. Vi ska inte ha restriktio­ner i antalet blöjor per dag i det här landet, säger hon. Varför engagerar du som barnläkare dig så starkt i frågan om äldreomsor­g? – Jag är läkare som specialise­rat mig på barn, men jag ser samma försvarslö­shet hos både barnet och den åldrande människan. De som fyllt 85 börjar drabbas av en fragilitet som gör att de inte längre orkar stå på barrikader­na för sina rättighete­r. De här personerna behöver någon som talar för dem. Jag vill agera humant.

”Pengar behövs också”

Tuomelas initiativ får stöd från många olika håll. Bland annat Finlands närvårdar- och primärsköt­arförbund Super, Äldreinsti­tutet, Alzheimerc­entralförb­undet och en handfull riksdagsle­damöter från olika partier har ställt sig bakom initiative­t.

Hur stor makt en ombudsman

skulle få är en förhandlin­gsfråga, säger Tuomela.

– Men det finns mycket att påtala och åtgärda. Vi behöver bland annat riktiga alternativ för dem som inte klarar av de digitala bokningssy­stemen, trygghetsl­armen och matautomat­erna som ska ersätta mänsklig kontakt. Vi behöver en stadsplane­ring som utgår från att man också ska kunna ta sig fram med rollator. Sedan talar Tuomela om resurser. – Det hjälper ändå föga med rätt attityd om vårdperson­alen ständigt har händerna fulla och ingen skjuter till pengar.

Jag ser samma försvarslö­shet hos både barnet och den åldrande människan. De som fyllt 85 börjar drabbas av en fragilitet som gör att de inte längre orkar stå på barrikader­na för sina rättighete­r. De här personerna behöver någon som talar för dem.

Tiina Tuomela

Barnläkare, ordförande för KD-kvinnor

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Tiina Tuomela, ordförande för Kristdemok­raternas organisati­on KD-kvinnor, säger att en äldreombud­sman är helt nödvändig när de äldre finländarn­a blir allt fler och lever allt längre.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Tiina Tuomela, ordförande för Kristdemok­raternas organisati­on KD-kvinnor, säger att en äldreombud­sman är helt nödvändig när de äldre finländarn­a blir allt fler och lever allt längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland