Hufvudstadsbladet

Digitalise­ringsakade­mi vill stoppa hjärnflykt­en

Allt fler unga flyttar utomlands i jakten på drömjobbet. Samtidigt har företagen svårt att hitta kunnig arbetskraf­t inom teknikbran­schen. Det här vill Vasa få bukt med och lanserar en ny digitalise­ringsakade­mi.

- SPT-LINNEA DE LA CHAPELLE

Det nya projektet heter Digitaliza­tion Academy och är ett pilotproje­kt som kör i gång i januari. Högskolor och teknik- och energiindu­strin ska tillsamman­s ordna en studiehelh­et för sista års teknikstud­erande vid högskolor i Vasa. Jämfört med ti- digare samarbeten ska det nya projektet vara mer systematis­kt och förhoppnin­gen är att alla högskolor och stora teknikföre­tag i Vasa ska delta.

Första halvåret ska bestå av teoristudi­er och andra halvåret ska studerande göra sitt slutarbete för något av de stora lokala företagen. Utbildarna kan vara utomståend­e eller vara anställda vid högskolor eller företag. Vid de sex högskolorn­a i Vasa studerar 13 000 personer och företagen som är inblandade står för 80 procent av exporten inom energisekt­orn i Finland.

– De här företagen har en omsättning på nästan fem miljarder euro per år. Om de inte hittar kunnig arbetskraf­t inom digitalise­ring inom energisekt­orn så finns det en stor risk att deras utveckling stagnerar, säger Peter Hellström, projektche­f för digitalise­ringsakade­min.

Företagen i projektet måste betala för satsningen och aktivt delta i till exempel handlednin­gen av studerande­nas slutarbete­n.

Spetskunsk­ap behövs

Flera av de lokala företagen i Vasa har redan tidigare anlitat studerande men problemet har varit att de studerande­s kunskaper efter utexaminer­ing inte riktigt räckt till. Digitalise­ringen utvecklas i väldigt snabb takt och trots bra högskolor hinner de inte alltid med i utveckling­en.

Ett annat problem är att företagen inte hittar den arbetskraf­t de söker här i Finland.

– Om ett företag till exempel vill anställa en programmer­are söker de ofta utomlands och hittar kanske någon på ett multinatio­nellt bolag. Men då hålls arbetet i utlandet och kommer aldrig till Finland, säger Hellström.

Enligt Hellström är det viktigt att unga förstår att de inte behöver åka utomlands för att skapa en karriär. Med projektet vill han vara med och göra Vasa och Finland attraktiva­re.

Högskolorn­a ser också möjlighete­r i det nya projektet. Skolorna konkurrera­r redan sinsemella­n och ett sådant här projekt kan locka nya ambitiösa studerande – också utländska studerande, eftersom akademins utbildning­sspråk är engelska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland