Hufvudstadsbladet

Skamkänsla får barn att hålla tyst om sexuella trakasseri­er

En tredjedel av finländska barn i åldern 12–17 har sett eller blivit utsatta för sexuella trakasseri­er. Organisati­onen Rädda barnen är oroad för minderårig­as välbefinna­nde.

-

Nina Vaaranen-Valkonen, expert vid Rädda barnen, säger att skam är största orsaken till att unga inte berättar om trakasseri­er.

Det är vanligt att barn i åldern 12– 17 utsätts för sexuella trakasseri­er i digitala medier enligt Rädda barnens rapport. Undersökni­ngen baserar sig på 3 210 enkätsvar som organisati­onen har samlat in.

– Över trettio procent av barnen hade sett eller blivit utsatta för sexuella trakasseri­er, säger Nina Vaaranen-Valkonen.

Enligt Rapporten är skam den största orsaken till varför unga inte berättar ifall de blivit utsatta och nästan hälften av flickorna och 20 procent av pojkarna skulle inte berätta om saken för en vuxen.

Tala med barnen i god tid

Nina Vaaranen-Valkonen tror ändå att det är möjligt att förebygga många problem.

– Vi hoppas att vuxna skulle ta upp de här frågorna med barnen i ett tidigt skede. Ett barn kan känna sig väldigt villrådigt om någon till exempel skickar en penisbild, men det är lättare för barnen att berätta om saken för en vuxen om man talat sakligt om liknande redan innan någonting händer.

Enligt rapporten är det vanligare att flickor utsätts för trakasseri­er, tio procent av flickorna och fem procent av pojkarna säger sig ha blivit utsatta.

Kring 30 procent av pojkarna i högstadieå­ldern och 20 procent av flickorna anser att det är okej att be om nakenbilde­r av sin partner. I gymnasiet är det kring hälften.

Barnen vet att det inte är tillåtet att skicka vidare nakenbilde­r, men ändå svarar en tredjedel att deras klasskompi­sar skickat bilder eller delat dem i till exempel gruppdisku­ssioner.

– En positiv sak som kom fram i

Ett barn kan känna sig väldigt villrådigt om någon till exempel skickar en penisbild, men det är lättare för barnen att berätta om saken för en vuxen om man talat sakligt om liknande redan innan någonting händer. Nina Vaaranen-Valkonen Expert vid Rädda barnen

undersökni­ngen är att barnen har de tekniska färdighete­r som krävs för att till exempel blockera personer som skickar någonting osakligt, säger Nina Vaaranen-Valkonen.

Hon tror ändå att man kan förebygga en del av problemen.

– Det är viktigt att barnen inte lämnas ensamma med sina tankar om någonting händer. Därför är förebyggan­de diskussion­er väldigt viktiga, säger Vaaranen-Valkonen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? En tredjedel av barnen svarade att klasskompi­sar skickat nakenbilde­r eller delat dem i till exempel gruppdisku­ssioner.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO En tredjedel av barnen svarade att klasskompi­sar skickat nakenbilde­r eller delat dem i till exempel gruppdisku­ssioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland