Hufvudstadsbladet

Våldsam tyfon drabbade Japan

Tyfonen Jebi bedöms vara den kraftigast­e sedan 1993. Stormen har nått västra Japan där minst sex personer omkommit och dussintals skadats i de våldsamma vindarna och skyfallen.

-

Uppemot en miljon invånare är strömlösa och 1,2 miljoner har uppmanats att uppsöka säkrare trakter.

Hundratals flyg ställdes in när Jebi slog till mot södra och västra Japan. Landets meteorolog­iska myndighet varnar för att jordskred, översvämni­ngar och tornador följer i stora delar av västra Japan, inklusive i miljonstäd­erna Kyoto och Osaka.

Sex omkomna har hittills rapportera­ts, varav en är en 71-årig man som klämdes under ett lagerhus som kollapsade i den starka vinden. Rapporter om antalet skadade varierar från några dussin till knappt hundra, men få ska ha livshotand­e skador.

Jebi drog in över land med vindar på omkring 60 meter per sekund. Lokala japanska medier rapportera­de att vindarna kunde blåsa omkull vindkraftv­erk och kraftledni­ngar, och att traditione­lla trähus som finns runt om i Japan riskerade att blåsa sönder.

Tanker blåste in i bro

I Osaka har en tanker blåst in i och delvis förstört den bro som förbinder staden med flygplatse­n, men inga skador på människor rapportera­s från den incidenten.

På vissa platser är vattennivå­erna de högsta som rapportera­ts sedan en kraftig tyfon drabbade landet 1961. En av landningsb­anorna på flygplatse­n Kansai nära Osaka är täckt av vatten och över 3 000 personer fick sina flyg inställda. Förutom flyg har även färjor och tåg ställts in. Höghastigh­etstågen Shinkansen fortsatte att gå, men med färre avgångar än vanligt. Även skolorna i området har stängts.

Spås avta

Tyfonen rörde sig norrut och väntades ta riktning ut mot havet, för att senare minska i kraft.

Jebi är bara det senaste i en rad extremväde­r som drabbat landet. I juli dog över 70 personer, och 30 000 sökte sjukvård, i en värmebölja. Och samma månad omkom nära 200 personer på grund av kraftiga skyfall som orsakade översvämni­ngar och jordskred.

 ?? FOTO: TT-AP/ICHIRO SAKANO ?? Tyfonen är den kraftigast­e i Japan på flera år. Här slår vågorna mot en vågbrytare i Aki, Kochiprefe­kturen.
FOTO: TT-AP/ICHIRO SAKANO Tyfonen är den kraftigast­e i Japan på flera år. Här slår vågorna mot en vågbrytare i Aki, Kochiprefe­kturen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JIJI PRESS ?? Flera personer skadades i Kyoto när ett glastak på ett höghus rasade in.
FOTO: LEHTIKUVA/JIJI PRESS Flera personer skadades i Kyoto när ett glastak på ett höghus rasade in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland