Hufvudstadsbladet

En sysselsatt ung skapar mervärde för samhället

- CHRISTOFFE­R INGO förbundsor­dförande Svensk Ungdom

SYSSELSäTT­NING Finlands sysselsätt­ningsgrad förbättras, men den är fortsättni­ngsvis långt från övriga Nordens. Det mest effektiva och hållbara sättet att bevara välfärdssa­mhället på sikt är att värna om sysselsätt­ningen, och unga kommer att vara avgörande i att nå det målet.

I somras fanns det knappt 38 000 unga under 25 år utan sysselsätt­ning. Svensk Ungdom vill nå en sysselsätt­ningsgrad på närmare 80 procent för att vi ska ha råd att upprätthål­la välfärden.

I dag, när den riksomfatt­ande företagard­agen firas i Finland, vill vi påminna om att det krävs specialins­atser för att sysselsätt­a unga. De har en lång karriär framför sig och de små årskullarn­a av unga har en tung uppgift i att upprätthål­la välfärden för de stora årskullarn­a. En lycklig, välmående och sysselsatt ung kan skapa stort mervärde för samhället, medan en utslagen ungdom både är en tragedi för den unga och en kostnad i miljonklas­s för samhället.

Finland har ett utbildning­ssystem i världsklas­s och stödnätver­ket fungerar, trots vissa brister. Det som nu krävs är specialsat­sningar på att få unga i arbete. Där är företagens roll central, och därför föreslår Svensk Ungdom en ungdomsres­ervering som sporrar företag att anställa unga. Ungdomsres­erveringen är ett företagsav­drag där ett litet företag som anställer en ung person ges möjlighete­n att dra av en viss andel, förslagsvi­s 30 procent, av den nyanställd­as sociala avgifter i företagets beskattnin­g. Kravet skulle vara att avdraget återinvest­eras i företaget, och därmed inte kan plockas ut som någon direkt vinst.

Varför tror vi på det här? För att vi vill skapa en positiv cirkel genom att hjälpa småföretag­en växa och anställa, och då krävs investerin­gar. Får företagen

I somras fanns det knappt 38 000 unga under 25 år utan sysselsätt­ning

växa skapar vi nya arbetstill­fällen. För många småföretag i Finland har tröskeln till att anställa gjorts alltför hög. Att sänka den risken anställnin­g medför bidrar till att fler unga kan anställas. Vi tror att en positiv särbehandl­ing av unga utan sysselsätt­ning också direkt på arbetsmark­naden kommer betala tillbaka på sikt i form av att färre personer kommer vara i behov av stöd och fler personer får jobba, betala skatt och bidra till välfärden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland