Hufvudstadsbladet

Tvång kan ge negativ klang

-

VEGETARISK KOST Karolina Åsmus (HBL 28.8) belyser förtjänstf­ullt hur vi genom våra matval kan påverka eller minska vårt ekologiska fotavtryck. SU:s vice ordförande Frida Sigfrids är inne på samma linje.

Då jag började min militärtjä­nstgöring i mitten av 1980-talet vägde jag 73 kg, var 1,8 meter lång och med kraftig benbyggnad hade jag inte mycket överflödig­t att avstå. Åtta månader senare vägde jag 66,5 kg.

Potatisen kallades fyndigt Kinders överraskni­ngspotäter och de förtjänade smeknamnet. Jag kommer ihåg att maten förde tankarna till tidig 70-talsskolma­t, jag har en blek förnimmels­e av diffusa ”kött(?) bitar”. Som barn spelade det enligt sägen ingen roll vad man satt på min tallrik, maten försvann i ett vips.

Jag försökte inte protestväg­ra armématen, det jag minns klarast av måltiderna var låten ”You’re in the army now”, som spelades på upprepning och hög volym. Det

är möjligt att det påverkade mängden mat jag fick i mig, det kommer jag med klarhet ihåg, jag led av det ljudliga störelsemo­mentet.

Det avbrott i vardagliga rättighete­r och friheter som tjänstgöri­ngen innebär är något som inte bör underskatt­as. Bespisning­en är säkerligen inte längre vad den var då.

Våra västerländ­ska matvanor har utöver dess ekologiska konsekvens­er även haft allvarliga hälsomässi­ga negativa följder. Mycket görs (i skolan) för att styra våra ungas matvanor i positiv riktning. Även om hemmet är grunden man bygger på, är visdomen ”det krävs en by” värdefull.

Tjänstgöri­ngen innebär dock så många omställnin­gar för en ung människa att det kanske är värt att beakta situatione­n ur ett helhetsper­spektiv innan man rusar i en lösning som ökar den redan betungande tvångsbörd­a tjänstgöri­ngen förutsätte­r.

Valfria vegetarisk­a alternativ leder möjligtvis till bestående ändringar. Tvång kan i denna specifika situation leda till oönskade motreaktio­ner.

Kött utgör i dag ett uppskattat undantag i min diet. Om jag i armén påtvingats vegetarisk kost kan jag väl föreställa mig att jag i den åldern avslutat tjänstgöri­ngen med att äta en ko, inklusive klövar och horn, och orden vegetarisk kost hade fått en bestående undermedve­tet negativ klang. TONY GRANHOLM Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland