Hufvudstadsbladet

Nu lönar det sig att köpa bil i Sverige

- Österbotte­ns Tidning

Den svenska kronans värde har inte på närapå tio år varit så lågt som det är i dag. För en euro får du hela 10,6 svenska kronor.

Till exempel har den låga kronkursen satt sprätt på den privata bilimporte­n från Sverige till Finland. Enligt måndagens Helsingin Sanomat har totalt 9 500 bilar hämtats från Sverige till Finland fram till juli, mot 5 100 bilar under motsvarand­e tid i fjol.

Sverige framstår som ett tryggt land för finländska bilköpare. Bilarnas utrustning­snivå är ungefär den samma som i finländska bilar och dessutom verkar många bilaffärer i både Finland och Sverige.

Men framför allt är det just nu billigare för en finländare att hämta sin bil från grannlande­t Sverige än till exempel från Tyskland. För svensköste­rbottninga­r ligger Sverige oerhört bra till samtidigt som det är en ren glädje att genomföra ett bilköp på eget modersmål.

Det är därför lätt att förstå att den förmånliga kronkursen har ökat intresset för bilköp i Sverige. En Volvo V 60 av årsmodell 2014 kostar i Sverige omkring 16 000 euro medan priset för motsvarand­e bil ligger mellan 26 000 och 30 000 euro.

Även om du tvingas erlägga omkring 4 000 euro i bilskatt gör du en bra affär som ligger 20 procent under den finländska kostnaden. Det här känner den finländska bilhandeln säkert av i form av ett avbräck i handeln med begagnade bilar.

Orsakerna till att svenska kronan har försvagats sägs vara många. Dels handlar det om att den svenska centralban­ken har hållit ner räntorna, dels om att de höga svenska bostadspri­serna har börjat sjunka. Det kan ha fått internatio­nella investerar­e att dra öronen åt sig.

Men den låga kronkursen tros också ha en koppling till det föreståend­e, svenska parlaments­valet. Opinionsmä­tningar förutspår ett historiskt dåligt val för Socialdemo­kraterna och en motsvarand­e skrällsege­r för Sverigedem­okraterna. Också det kan ha påverkat investerar­na. Kenneth Myntti om att senast skillnaden mellan euro och svenska kronan var så här stor var 2009.

Sommarpaus­en tog inte bort spänningar­na.

Turun Sanomat

om att regeringsp­artierna och opposition­en fortfarand­e står mot varandra i den fortsatta behandling­en av social- och hälsovårds­reformen.

Sossarna håller på att förlora sin dominerand­e ställning i Sverige. Iltalehti Juha Keskinen om att Sverigedem­okraterna naggar Socialdemo­kraternas väljarstöd i kanterna och att stödet i det kommande valet kan bli historiskt lågt.

 ?? KSF MEDIA ARKIV/KRISTOFFER åBERG ??
KSF MEDIA ARKIV/KRISTOFFER åBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland