Hufvudstadsbladet

Pinsam kvalavslut­ning av Finland: ”Jag skäms”

Två lag utan möjlighete­r att gå till VM möttes i Österrike på tisdagskvä­llen. Inte ens Linda Sällströms mål räddade Finlands ära i matchen. Slutsiffro­rna blev fula. – Det känns dystert, säger Sällström.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN sport@ksfmedia.fi

– Det här var en bra ögonöppnar­e.

Finlands chefsträna­re Anna Signeul letare efter orden efter 1–4-förlusten mot Österrike. VM-kvalets två sista matcher blev rejäla missräknin­gar – förra veckan förlorade Finland mot Spanien med 1–5.

– Vi får inte lura oss själva och säga att vi hade dåliga dagar. Vi är helt enkelt inte så bra som Österrike eller Spanien är. Vi klarar inte av att göra samma saker som de kan. Vi är inte där än, säger Signeul.

Tröstmålet värmde inte

Finland inledde matchen så katastrofa­lt uselt att paussiffro­rna 2–1 var ett smärre mirakel.

Värdnation­en Österrike var direkt på hugget i Wiener Neustadt och gick upp i ledning med 1–0 efter bara 13 minuter. Landet hade bud på några fullträffa­r till – men Minna Meriluoto räddade. Till slut blev trycket för tufft: Sarah Zadrazil ökade på till 2–0 med en klack då 34 minuter var spelade.

Finland hade inte en suck – spelet såg idéfattigt och orklöst ut. Antalet blåvita chanser i första halvlek var lätträknat: en. Som tur var för de finländska damerna resulterad­e läget i ett mål. Sanni Franssi hittade Linda Sällström med en delikat passning och kaptenen vinklade in reducering­smålet från närhåll. Det var Sällströms fjärde mål i kvalet.

I den andra halvleken drogs tempot ner. Finland hade bara ett till skott på mål, medan Österrike nätade två gånger. Sällströms dom var inte nådig:

– Jag skäms och det känns väldigt tråkigt.

VM-torkan fortsätter

Finland inledde kvalet lovande genom att vinna över Serbien och Israel, men sedan började det gå snett. Finland klarade bara 0–0 borta mot Israel och förlorade sedan hemma mot Spanien och Österrike. Efter det var VM-drömmen avlägsen. De blåvita blev till slut grupptrea.

Det gick bättre för Norge och Sverige, som vann sina kvalgruppe­r och tog sig direkt till slutspel. Finland har aldrig tagit sig till VM i fotboll – varken på dam- eller herrsidan. Nu får Finlands landslag tänka om och ladda upp för EM-kvalet som inleds om ett år.

– Vi har ett år på oss att jobba och det ska vi göra varje dag. Alla måste kliva upp ett steg individuel­lt, säger Signeul.

Sällström skrattar uppgivet då hon ska svara på vad Finland särskilt måste bli bättre på.

– Vi måste bli bättre på allt – så känns det nu. Det är ett år till nästa kval och det är bra att vi har tid på oss, Vi måste vara bättre förberedda.

?? SPT/SEBASTIAN BACKMAN
SPT/SEBASTIAN BACKMAN FOTO: Linda Sällström snittade ett mål varannan match i VM-kvalet.