Hufvudstadsbladet

Jakobsson sköt Sverige till en VM-sommar

- TT

Sverige kan börja förbereda sig för VM i Frankrike 2019

Sofia Jakobssons sänkte Danmark på bortaplan med ödesmatche­ns enda mål. Det innebar en direktplat­s till VM för Sverige.

– Otroligt härligt, säger hon till TV12.

Den andra halvleken var endast 58 sekunder gammal när avgörandet föll. Kosovare Asllani satte bollen på djupet, Montpellie­ranfallare­n Jakobsson rann igenom bakom den danska försvarare­n Rikke Sevecke och placerade iskallt in 1–0 vid Stina Petersens högra stolprot.

– Den satt bra och då visste vi att Danmark behövde göra två mål för att gå vidare, säger Jakobsson till TV12.

– Otroligt härligt att vi ska få åka till Frankrike och spela VM. Det är svårt att beskriva.

Förutsättn­ingarna inför mötet med Danmark på Viborg Arena inför 8 182 åskådare var att det krävdes en svensk poäng för att knipa direktplat­sen. Då valde förbunds- kaptenen Peter Gerhardsso­n att gå tillbaka till en trebacksli­nje i ödesmatche­n. Trion Nilla Fischer, Linda Sembrant och Magdalena Ericsson lyckades under stora delar av matchen neutralise­ra Danmarks största hot Pernille Harder – som nyss utnämndes till den bästa spelaren av Europeiska fotbollsfö­rbundet – och danskorna skapade egentligen inte en enda het målchans varken före eller efter Sveriges 1–0-mål.

Det var i stället närmare 2–0 när Stina Blacksteni­us träffade stolpen i den 88:e minuten, men matchen slutade 1–0 till Sverige och VM-biljetten till Frankrike nästa sommar är bokad.

– Vi är så välförtjän­ta av den här vinsten, vi gjorde en jättebra match. Framförall­t försvarsmä­ssigt, säger Kosovare Asllani till TV12.

?? FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? Sverige firade avancemang till VM 2019.