Hufvudstadsbladet

Inget är heligt för Liberty Media

I en intervju med Bild am Sonntag pratar marknadsfö­ringschefe­n Sean Bratches om framtiden för formel 1.

- FREDRIK AF PETERSENS

Då Liberty Media köpte upp VM-serien tog man kontakt med Bratches som då var marknadsfö­ringsexper­t hos den amerikansk­a sportkanal­en ESPN. Sedan januari 2017 har han samma position i F1.

HBL bjuder på ett sammandrag av intervjun. Hur kommer fansen att uppleva formel 1 i framtiden? – Om vi kan erbjuda dem mer än i dag är det bara bra och alla som är involverad­e inom sporten tjänar på det. En sport utan fans är ingen sport.

Bratches säger att sedan 2015 är det bara Mercedes, Ferrari och Red Bull som vunnit.

– Vi behöver ett jämnare startfält och det måste bli så att man inte längre i förväg vet vem som vinner när åskådarna kommer till banan.

Länge har man diskuterat en översta gräns för teamens budget. En svår fråga som man inte löst än. Ett annat förslag är en motor som är snabbare, högljudd och inte så dyr. Man vill också försöka bygga om banorna så de blir mer spännande med fler möjlighete­r att köra om och med en annan asfalt som sliter mer på däcken.

– Våra supportrar kommer tre eller fyra dagar och stannar mellan sex och åtta timmar och de måste erbjudas något. Det är helt annorlunda än för en supporter som går på en fotbollsma­tch. Varje dag måste vi sätta i gång ett emotionell­t fyrverkeri.

– Med andra ord. Bättre sport, en bättre upplevelse för fansen och ett bättre digitalt utbud.

– För att göra allt helt klart. Vi tog över en business som tappade sponsorer ett år innan vi tog över. Då fanns det bara möjlighete­n för en sponsor att ha en reklam ute på banan. Det har vi utökat men vi är bara i början.

Inget är heligt

Ett annat förslag man diskuterar är att ändra på tävlingshe­lgerna. Bratches säger ändå att man först måste lära sig att gå innan man kan springa.

– Vi håller på med en marknadsun­dersökning. Mycket kommer att förändras. När Liberty tog kontakt med mig teg de om en sak.

– Det fanns ingen business. Ingen digital struktur eller marknadsun­dersökning att luta sig tillbaka på. Ingen strategi. Bara Bernie Ecclestone. Egentligen måste man ha stor respekt för hur han lyckades med allt. Formel 1 har överlevt men inte vuxit.

– Formel 1 har fina tider framför sig.

Liberty arbetar med att göra F1 från en sport med bilar till en underhålln­ing där motorsport står i centrum. Bratches säger att man inte får göra några falska föreställn­ingar.

– Vi är nu en medie- och underhålln­ingskoncer­n.

Många fans kommer nog inte att gilla alla förändring­ar.

– De högljudda bilarna, som så många saknar i dag, försöker vi få tillbaka.

F1 TV är den nya streamning­stjänst Liberty har startat. Det gick snett i början men nu har tjänsten förbättrat­s.

– Ta Ungern som exempel. Från banan gick det en signal till en satellit och den skickade den vidare till ett företag i North Carolina, som digitalise­rade signalen. Sedan gick den vidare till Las Vegas där ytterligar­e företag arbetade med den. Det är en mycket komplicera­d konstrukti­on och därför hade vi problem.

När kommer det en app?

– Vi bygger sakta men säkert ut vår streamning­stjänst. Vi började med ett erbjudande i webben, sedan kommer en app för iOS och Android och till sist för smart tv. Efter det planerar vi en spelkonsol och tv-sticks som Fire TV. Nästa år kommer vi att utöka erbjudande­t med F2, F3 och Porsche Cup.

För ett par månader sedan berättade Liberty att man börjat ett samarbete med Netflix. Man ville visa vad som sker bakom kulisserna.

– Det har ingen gjort tidigare. Vi har lärt oss att formel 1 ansågs som en mycket exklusiv sport. Vi kommer inte att dra undan ridån helt och hållet för en del av myten måste finnas kvar. Men med Netflix klipper vi upp ett par hål i ridån.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANDREJ ISAKOVIC ?? Formel 1 måste bli mer spännande och dramatiskt för att locka de stora massorna.
FOTO: LEHTIKUVA/ANDREJ ISAKOVIC Formel 1 måste bli mer spännande och dramatiskt för att locka de stora massorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland