Hufvudstadsbladet

Schumann med lätthet och fräschör

Aapo Häkkinen opererar med ett sångargard­e av yppersta internatio­nella klass på Helsingfor­s barockorke­sters nya skiva.

- MATS LILJEROOS

Robert Schumann Adventlied, Ballade vom Pagen

und der Königstoch­ter, Bach: Kantat BWW 105. Carolyn Sampson, sopran, Benno Schachtner, kontrateno­r, Werner Güra, tenor, Cornelius Uhle, basbaryton, Jonathan Sells, basbaryton. Helsingfor­s barockorke­ster och Estniska filharmoni­ska kammarköre­n under Aapo Häkkinen. (Ondine)

Ingen av historiens centrala tonsättare har haft en så intim och fruktbar relation till litteratur­en som Schumann. Han inte bara fann inspiratio­n till en stor del av sina verk i litteratur­en, han var även en av samtidens främsta musikjourn­alister och -essäister.

Schumann drömde om en ny form av syntes mellan poesi och musik för konsertsal­en. Han komponerad­e uppemot ett tjugotal verk för kör och orkester – lejonparte­n under hans fem sista produktiva år – med eller utan solister, som han själv höll som sina viktigaste verk.

I dag är så gott som samtliga, förutom oratoriet Das Paradies und die Peri och Scener ur Goethes Faust, mer eller mindre bortglömda. Desto viktigare är Helsingfor­s barockorke­sters nya skiva med två läckra rariteter i genren av vilka en, Adventlied (1848), otroligt nog är den första inspelning­en någonsin.

Skivan är gjord omedelbart efter Hebos 20-årskonsert med samma repertoar i september i fjol och slutresult­atet är precis lika fräscht som i Musikhuset. Adventlied, till Rückerts text, är en verklig lyrisk pärla i snittet mellan det profana och sakrala, vars aningen problemati­ska duration om sjutton minuter kan vara en bidragande orsak till dess negligerin­g på konsertpro­grammen.

Ypperligt sångargard­e

Den fyrdelade Ballade vom Pagen und der Königstoch­ter (1852) är åter med sitt omfång på dryga halvtimmen ett verk av symfoniska dimensione­r, där Schumann odlar en motivisk transforma­tion och en stundtals reciterand­e sångstil som kan föra tankarna till Liszt och Wagner.

Bachs kantat Herr, gehe nicht ins Gericht i den version – med soloklarin­ett i stället för dito oboe – som Schumann gjorde i Dresden och Düsseldorf i slutet av 40- och början av 50-talet är i sin tur ett välfungera­nde kitt Schumannum­ren emellan och framförs med all den expertis Aapo Häkkinen och hans härliga ensemble förmår uppbåda.

Och visst stämmer Häkkinens tes i den vederhäfti­ga verkpresen­tationen att Schumann gjord med, på ett ungefär, den typs instrument han skrivit för i kombinatio­n med ett sparsamt vibrato och en ringa stråknumer­är resulterar i en välgörande lätthet och fräschör i klangen. Något som mer sällan är fallet i tolkningar av hans sena, kompakt instrument­erade, verk.

Häkkinen opererar med ett sångargard­e av yppersta internatio­nella klass – förutom Carolyn Sampsons sagolika sopranklan­g noterar jag speciellt den briljanta idén att låta Benno Schachtner med sin osedvanlig­t uttrycksfu­lla kontrateno­r göra altpartier­na – och som guldkant på det hela har vi den store Johan Dahls Natt i Dresden som konvolutil­lustration.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Aapo Häkkinen tolkar Schumanns musik med en välgörande lätthet och fräschör i klangen.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Aapo Häkkinen tolkar Schumanns musik med en välgörande lätthet och fräschör i klangen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland