Hufvudstadsbladet

En svensk Korngold i farten

Den produktive mästerorke­stratören Rolf Martinsson är något av en särling både i sitt hemland och i vidare perspektiv.

-

SAMTIDA KONSTMUSIK

Rolf Martinsson Presentime­nt.

Orkesterve­rk: Open Mind, Dickinson Songs, A.S. in Memoriam, Concerto for orchestra. Kungliga filharmoni­kerna under Andrew Manze och Sakari Oramo. Lisa Larsson, sopran. (BIS)

Rolf Martinsson (f. 1956) är något av en särling inte bara i sitt hemland, utan även i ett vidare perspektiv. Vad finländska tonsättare anbelangar kommer man stundtals att tänka på en Kimmo Hakola på det humöret, men Martinsson går ännu längre i sin ohöljda emotionali­sm och dragning till ett senromanti­skt prunkande uttryck.

Den produktive mästerorke­stratören Martinsson, med i dagsläget över hundra verk på opuslistan, klingar de facto närapå som en svensk Korngold – med ett stänk av Walton mellan verserna – och att han ännu inte profilerat sig som filmmusikt­onsättare är minst sagt förvånande.

Den visuella aspekten är starkt närvarande i skivans första stycke, konsertuve­rtyren Open Mind (2005), vars titel säger något väsentligt om Martinsson­s sätt att närma sig musik. Och visst är det symptomati­skt att A.S. in Memoriam för stråkar (1999/2001) är skriven till hundraårsm­innet av Schönbergs berömdaste tonala stycke, Verklärte Nacht.

Konserten för orkester (2008), med citat från samtliga skivans övriga stycken, är ingen traditione­ll orkesterko­nsert i den bemärkelse­n att den skulle syfta till att ge utrymme åt de enskilda stämmornas virtuosite­t utan snarare, liksom Magnus Lindbergs stycke med samma namn, en förklädd symfoni med stundom uppenbara meditativa kvaliteter.

Skivans starkaste verk är Orchestral Songs on Poems by Emily Dickinson (2009/2011), där Dickinsons protomoder­nistiskt aforistisk­a dikter – av vilka en namngett skivan – får en stundtals snudd på musikalfär­gad tondräkt, vars amerikansk­a kvaliteter är omisskänne­liga och inte sällan får tanken att spontant gå i riktning Leonard Bernstein.

Sångcykeln är skriven för mezzosopra­n och uruppförd av Anne Sofie von Otter, men finns även i en version för sopran. Lisa Larsson presterar en superbt välklingan­de och känslomäss­igt engagerand­e tolkning, medan Andrew Manze och Sakari Oramo (Orkesterko­nserten) gör ett genomgedig­et jobb med Sveriges i dagsläget antagligen främsta orkester, Kungliga filharmoni­kerna.

 ?? FOTO: MATS BäCKER ?? Rolf Martinsson.
FOTO: MATS BäCKER Rolf Martinsson.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland