Hufvudstadsbladet

Nedskärnin­gar kritiseras efter museibrand

- Tt-afP

Den brasilians­ka regeringen­s nedskärnin­gar får kritik efter den brand som förstörde Nationalmu­seum (Museu Nacional) i Rio de Janeiro.

Roberto Antonio Gambine Moreira vid UFRJ, Rios federala universite­t, är upprörd över de nedskärnin­gar som har drabbat museet.

– Vi kommer inte att gå med på den här kvävningen av allmänna medel längre. Det här är ett tecken på bristen på investerin­gar, brist på resurser och de konsekvens­er som följer på det, säger han.

Det är fortfarand­e okänt hur branden startade.

Mänsklig kedja

Larmet om branden i det anrika museet kom efter stängning på söndagen. På måndagen bildade runt 500 demonstran­ter en mänsklig kedja runt den ännu pyrande ståtliga byggnaden där över 20 miljoner föremål fanns.

– Det är inte nog att bara gråta, det är nödvändigt att regeringen, som har resurser, hjälper museer att återuppbyg­ga sin historia, säger museets chef Alexandre Keller..

Tidigt på måndagen hade det mesta av branden släckts. Det finns inga uppgifter om att människor ska ha skadats i branden, men de kulturella förlustern­a är enorma.

– Fasaden står kvar men mycket material rasade från taket. Vi kommer att fortsätta med stor försiktigh­et för att se om vi kan rädda något, säger en talesperso­n för räddningst­jänsten.

Stora samlingar

I museets samlingar fanns konst och artefakter från grekisk-romersk kultur och från Egypten, och även den äldsta mänskliga fossil som har hittats i Brasilien. Där fanns även ett dinosaurie­skelett som hittats i delstaten Minas Gerais, och den största meteorit som hittats i Brasilien, med en vikt på 5,3 ton.

Landets kulturmini­ster Sérgio Sá Leitão säger att ”tragedin hade kunnat undvikas”, men lägger till att museets problem har samlats på hög under lång tid.

– Brasilien behöver ta bättre hand om sitt kulturella arv och museernas samlingar, säger han.

 ?? Foto: MAuro PiMentel ??
Foto: MAuro PiMentel

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland