Hufvudstadsbladet

Prästen och hans tvivel

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Broken, Sönder, heter kvällens brittiska seriestart, ett sexdelat BBC-drama från 2017 som utspelar sig i ett socialt utsatt område. Serien har skapats av Jimmy McGovern, mest känd för Cracker om kriminalps­ykologen Fitz.

I Broken står den katolska prästen Michael Kerrigan (Sean Bean) i handlingen­s centrum. Han både lider med sina söndriga församling­smedlemmar och är även själv en söndrig själ på grund av ett barndomstr­auma som i början framträder som minnesfrag­ment. Hans mamma som på något sätt är inblandad är nu gammal och döende.

Förutom om fader Michael handlar det också om församling­smedlemmar som befinner sig i prekära situatione­r som driver dem till desperata beslut och handlingar.

Kvällens avsnitt heter Christina (Anna Friel) och handlar om en ensamståen­de trebarnsma­mma som lånat pengar ur kassan på sitt jobb vilket leder till att hon får sparken. Samhället straffar henne för detta genom att inte betala ut några bidrag till henne på flera månader, vilket försätter Christina i extremt ekonomiskt trångmål. Något underhåll från barnens pappa är inte att räkna med, så hur ska hon få mat till sina barn? Utan att avslöja för mycket kan sägas att hon när tillfället ges tar till ganska drastiska, för att inte säga makabra, medel för att få ihop pengar.

Senare avsnitt handlar även om en kvinna som tänker begå självmord efter att ha stulit pengar av sina chefer (inte samma kvinna som i det första avsnittet), en mamma vars son skrivs ut från mentalsjuk­huset fastän han inte klarar sig, och en polis som vittnar mot sina kollegor. Därtill försöker prästen medla mellan två män där den ena som är homosexuel­l anklagar den andre för hatbrott.

Michael är med andra ord en herrens herde som sörjer för och lider med sina lamm, dock inte utan att den egna tron tar stryk. Broken är en serie om social utsatthet och ett samhälle som vänder de utsatta ryggen – och om vilken hjälp kyrkan, det vill säga prästen, kan ge. Det är ytterligar­e en BBCserie stöpt i en förvisso beprövad och kompetent schablon, på bekostnad av en egen, mera personlig arom.

 ?? FOTO: TONY BLAKE ?? Sean Bean är plågad präst i ett socialt utsatt område i England.
FOTO: TONY BLAKE Sean Bean är plågad präst i ett socialt utsatt område i England.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland