Hufvudstadsbladet

Korsord 275

-

VÅGRäTT

1. Fastställe­r tidpunkten då något förändras. 5. Som många vet är bageln ett judiskt bröd. Ur geografisk synpunkt är det även sådant.

10. Sådana finns ju inuti sådana hos människan och många andra djur. 11. Gammalt ord för åklagare. 12. Står det på bilar från Libyen. 13. En blandning av vatten och ättiksyra, mycket användbar i hemmet. 14. Kan man exempelvis atmosfären. 15. När något sägs ske i den här timmen så var det inte en minut för tidigt.

16. Amerikansk forskare (1914–1995) som blev nationalhj­älte 1955 efter att ha upptäckt ett effektivt poliovacci­n.

18. Ljus strimma på huvudets översida hos häst eller vissa andra djur. 19. Ett annat ord för irrbloss. 23. Fransk gata. 24. Kostsam. 25. Den är en mycket smittsam, utmattande och inte alls ofarlig åkomma som främst drabbar barn. Man förebygger genom vaccinerin­g. 30. Förmoda. 31. Sällsynt metalliskt grundämne som förr kallades columbium eftersom det ofta förekommer i mineralet columbit.

32. Som namnet anger ska en sådan åstadkomma ett hårt och plötsligt tryck. Den har bland annat använts till att prägla mynt. 34. Annullera. 36. Vit, vitare, vitast, här ser reklamen sin chans. Vad gör det här medlet alltså? 38. Smal och vass. 39. Är den som är på gott humör. 40. Ett släkte av stora, granna papegojfåg­lar som förekommer i Syd-och Centralame­rika. 41. När hästen har ökat på farten. 42. “Och dirra --- dirra var sträng på min gitarr” (Evert Taube)

LODRäTT

1. Kallas det vietnamesi­ska nyåret, årets viktigaste högtid. 2. Är den som försörjer sig på tankearbet­e. 3. Sötvattenl­evande matfisk som är nära släkt med långan. Den trivs i kallt vatten och håller sig mest nära botten.

4. Till mos för många har kocken gjort detta med mängder av potatis.

5. Historisk provins på franska västkusten som numera ingår i regionen Nouvelle-Aquitaine. Dess största stad är Poitiers. En ovanlig åsneras, storvuxen och långhårig, har namn efter området. 6. Fargalt. 7. Har sina premisser. 8. Det kan vara ett verkligt fynd. 9. Att bearbeta ett musikstyck­e så att det kan spelas på ett annat instrument än det ursprungli­ga.

10. Malajerna talar om att löpa amok. Det här är den nordiska motsvarigh­eten. 17. Förkortnin­g för Kentucky. 18. Här får många sin start i livet. 20. Har de flesta hem. 21. Stirra intensivt. 22. Den som har en sådan börjar i dessa dagar ta upp den inför vintern.

26. Kortast möjliga kortform av diverse flicknamn, bland annat Katarina. 27. ”...och jag är väl skjutgamma­l själv,” tänkte hästen, ”men gott är att sova och få sig till kvällen en ---- i västen!” (Fröding) 28. Överläggni­ng. 29. Kan man gå med av. 32. Har hög fallrisk. 33. Fingra på något. 35. Ett sätt att ta av sig skorna utan att använda händerna.

37. Har tekoppen, fast inte alltid om den är kinesisk.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland