Hufvudstadsbladet

May håller fast vid tidtabelle­n för brexit

Brittiska åklagare pekar ut två ryssar för att ha försökt mörda ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter. Premiärmin­ister Theresa May säger att det rör sig om ryska agenter och att det nu är upp till Ryssland att förklara vad som hänt. Men Ryssland förne

- TT-REUTERS

Oktober är fortfarand­e måldatum för Storbritan­nien och EU att komma överens om det brittiska utträdet, ihärdar premiärmin­ister Theresa May inför det brittiska parlamente­t.

Vi uppmanar åter britterna att sluta med offentliga anklagelse­r och att manipulera informatio­n och i stället börja samarbeta med brottsbekä­mpande myndighete­r. Maria Zakharova talesperso­n för det ryska utrikesdep­artementet.

Åklagarna säger sig ha tillräckli­gt med bevis för att anklaga två namngivna ryska medborgare för att ligga bakom nervgiftsa­ttacken i Salisbury mot Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i mars, då även en polis insjuknade. En europeisk arresterin­gsorder har utfärdats.

De två misstänkta männen ska ha anlänt till Storbritan­nien den 2 mars för att sedan lämna landet två dagar senare. Storbritan­nien kommer inte att begära att männen utlämnas, enligt den brittiska åklagarmyn­digheten, eftersom Ryssland inte lämnar ut sina medborgare.

Theresa May säger att de misstänkta, enligt underrätte­lseuppgift­er, är agenter vid den ryska militära underrätte­lsetjänste­n GRU. Hon säger också att attacken med största sannolikhe­t var godkänd på högre nivå.

Enligt May var attacken förmodlige­n en signal till andra ryssar.

– Jag misstänker att de ville skicka ett budskap till de ryssar som bor utomlands och har varit inblandade i saker som rör den ryska staten. Men det är upp till ryssarna att förklara vad som hände i Salisbury.

Ryssland förnekar

Den brittiska premiärmin­istern konstatera­de också inför det brittiska parlamente­t att Storbritan­nien hade rätt kring uttalanden­a i mars om att Ryssland är ansvarigt för nervgiftsa­ttacken.

Theresa Mays talesperso­n säger att premiärmin­istern talade med USA:s president Donald Trump på tisdagskvä­llen om utveckling­en. Enligt talesperso­nen ska Storbritan­nien och landets allierade trappa upp sina insatser för att störa GRU.

Storbritan­nien begärde i går också att frågan om nervgiftsa­ttacken ska behandlas på mötet i FN:s säkerhetsr­åd i dag.

Det ryska utrikesdep­artementet säger sig inte känna till de två männen, rapportera­r ryska nyhetsbyrå­er.

– Vi uppmanar åter britterna att sluta med offentliga anklagelse­r och att manipulera informatio­n och i stället börja samarbeta med brottsbekä­mpande myndighete­r, säger Maria Zakharova, talesperso­n för det ryska utrikesdep­artementet.

Ryssland har från början nekat till inblandnin­g i händelsern­a i Salisbury.

Sprejades på dörr

Den brittiske polischefe­n Neil Basu, ansvarig för terrorbekä­mpning, säger att de misstänkta reste under falskt namn. Spår av nervgiftet Novitjok hittades i ett hotellrum i London där de två männen i 40-årsåldern hade bott.

Enligt polischefe­n var giftet sprejat på ytterdörre­n till Skripals hus i Salisbury, där männen fångats på bild av övervaknin­gskameror. Drygt tre månader efter förgiftnin­gsattacken hittades en parfymflas­ka som innehöll giftet, i närliggand­e Amesbury. En kvinna sprejade innehållet på sina handleder, och avled efter åtta dagar.

Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har slagit fast att det var Novitjok som användes vid attacken i Salisbury, och att det även fanns i den upphittade parfymflas­kan. Nervgiftet utvecklade­s i dåvarande Sovjetunio­nen under 1970- och 80-talen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/RODGER BOSCH ??
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/RODGER BOSCH
 ?? Foto: Lehtikuva/adrian dennis ?? Mordförsök­en mot Sergej och Julia Skripal utfördes i Salisbury.
Foto: Lehtikuva/adrian dennis Mordförsök­en mot Sergej och Julia Skripal utfördes i Salisbury.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland