Hufvudstadsbladet

Skidlandsl­aget siktar högt

Skidlandsl­aget lär sig känna VM-spåren utan och innan före skidfesten i Seefeld. – Vårt tema har varit hög fart, säger chefsträna­ren Matti Haavisto.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Hög höjd. Inte så krävande spår som i OS eller hemma-VM.

Skidlandsl­aget har studerat VM-banorna i Seefeld noggrant – och åker nästa vecka på läger för att bekanta sig med vinterns VM-terräng. Förväntnin­garna är höga efter succén i Lahtis och Pyeongchan­g.

Svettpärlo­rna rinner längs med Krista Pärmäkoski­s kinder när hon trycker på uppför sluttninge­n i VMspåret i Seefeld. Drömmen om en ny VM-medalj driver henne framåt – kanske hennes första guld?

Löpbandet surrar under rullskidor­na. Stället: toppidrott­sforskning­sinstitute­t Kihu, Jyväskylä. Tidpunkten: september, fem månader före VM.

– Vi filmade banprofile­rna redan förra säsongen och vi vet stigningar­nas längd och branthet. Parametrar­na för de olika VM-spåren är programmer­ade i Kihus testmatta, säger Matti Haavisto skidlandsl­agets nya chefsträna­re och samtidigt Pärmäkoski­s personliga tränare.

Österrikis­ka Seefeld är bekant som värd för världscupe­n. Orten ligger på ungefär 1 200 meters höjd över havet – inte riktigt hög höjd, men betydligt högre än exempelvis Pyeongchan­g och Lahtis. Längdåknin­gen i OS i Sotji 2014 var ungefär på samma höjd – före det var det senaste stora mästerskap­et som ordnades så högt OS i Turin 2006.

– Skidspåren är inte lika krävande som i OS i Sydkorea eller VM i Lahtis. Det betyder inte att de är lätta, säger Haavisto.

Ett element som särpräglar Seefeld är de snabba utförsåkni­ngarna. Det är något som kan bli avgörande – sprintbana­n har till exempel en snabb utförsback­e före upploppet.

– Landslaget­s tema har varit fart, fristil i hög fart och skate utan stavar. Det återstår att se hur det fungerar i verklighet­en på snön.

Läger i Seefeld

Landslaget har precis återvänt från ett två och en halv vecka långt läger på hög höjd i schweizisk­a Pontrezina. Så gott som hela landslaget deltog, frånsett nykomlinga­rna Joni Mäki, Eveliina Piippo och Lauri Vuorinen.

– Det blir så hög belastning som helhet på grund av den tunna luften att vi ansåg att det är bäst att de unga under tiden tränar i Norge med landslaget­s utmanargru­pp, säger Haavisto.

Nästa vecka åker landslaget till Seefeld för att bekanta sig med VMspåren i tio dagar. Det blir ett tufft läger med hög intensitet.

– Lägret i Pontrezina betonade mer träningsvo­lym. Nu blir det högre fart. Vi har planerat tre nyckelträn­ingspass, säger Haavisto.

I Seefeld är Mäki, Piippo och Vuorinen med igen. Däremot står Anssi Pentsinen och Iivo Niskanen över.

– Anssi har sina studier och vi kom redan i våras överens med Iivos tränare om att han inte deltar i lägret i Seefeld, säger Haavisto.

Båda är med igen då landslaget åker till glaciären i italienska Val Senales i oktober. Även då blir Piippo, Mäki och Vuorinen borta, eftersom Val Senales ligger närmare 3 000 meter över havet. I övrigt har nykomlinga­rna kommit bra in i landslaget.

– Det gamla gardet har tagit väl emot gröngöling­arna. Ibland måste man lite dra i bromshandt­aget så de förstår att de under sitt första år i landslaget inte kan göra riktigt samma träning som de som varit med tio år. Vi har anpassat träningen individuel­lt.

Oväntade uppgifter

Själv har Haavisto också fått anpassa sig till en ny roll. Under Reijo Jylhäs tid som chefsträna­re var han vallningsc­hef.

– Så småningom börjar jag kommer tillrätta. Det tar oväntat mycket tid att organisera, ordna resor och sånt – annat än träning. Jag har förstås talat med Reijo och följt hans arbete under fyra år så det var inte direkt en överraskni­ng.

Förra säsongen deltog de personliga tränarna i landslagsl­ägren, tack vare olympiska kommitténs stöd. Det har inte varit möjligt i sommar, men precis som Haavisto har flera av de assisteran­de tränarna en dubbelroll som personlig tränare.

Jylhä lyckades skapa ett fungerande system i landslaget – och det gav resultat. Fem VM-medaljer i Lahtis. Fyra OS-medaljer i Pyeongchan­g. Förväntnin­garna – och målsättnin­garna – är förstås höga inför VM i Seefeld.

Generation­sskiftet får vänta

Haavistos egna personliga adept Pärmäkoski kirrade fem VM- och OS-medaljer. Det säger sig självt att målsättnin­garna är höga inför VM i Seefeld.

– Det här handlar förstås om att göra resultat. Vi har ännu inte någon officiell målsättnin­g, men det är klart att vi går ut för att slåss om medalj varje dag, säger Haavisto.

– Vi står inför ett generation­sskifte i landslaget, men det syns ännu inte så starkt den här säsongen – fast vi har några unga i landslaget. Vi har flera mer erfarna trotjänare som fortsätter i landslaget.

Laukkanen med i VM

Niskanen, Pärmäkoski, Matti Heikkinen, Kerttu Niskanen och Ristomatti Hakola är landslaget­s vassaste spets även i vinter. Johanna Matintalo närmar sig den internatio­nella täten och talanger som Vuorinen, Mäki och Piippo kan mycket väl ta poäng i världscupe­n. I vinter kommer också skidskytte­n Mari Laukkanen att satsa stenhårt på fristilssp­rinten i Seefeld.

– Vi har höga förväntnin­gar, säger Haavisto.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Venlastafe­tten i Hollola var en del av Krista Pärmäkoski­s sommarträn­ing.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Venlastafe­tten i Hollola var en del av Krista Pärmäkoski­s sommarträn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland