Hufvudstadsbladet

Hemgjord chokladmou­sse är enkel att göra och den blir supergod. Det är faktiskt inte svårare att göra den vegansk – det viktiga är att välja mörk choklad av god kvalitet.

Allt fler väljer att äta vegansk mat. Men vad ska man bjuda på till efterrätt? Här är några enkla desserter. Lika goda för alla.

-

Det är dags att konstatera att vegantrend­en är här för att stanna. Många unga väljer att enbart hålla sig till vegansk kost, och det gäller för oss alla att hänga med så gott vi kan.

Vid en första anblick känns det som om det mesta som ingår i vanliga efterrätte­r inte är ett alternativ nu: inget smör, inga ägg, inga som helst ostvariant­er. Ingen grädde eller mjölk. Inte ens honung.

När man väl kommer över den första mentala blockering­en visar det sig att så himla svårt är det egentligen inte. Numera finns det otroligt många alternativ: kokos i alla former, havregrädd­e, havremjölk, havreglass och havrechokl­ad … Soja hit och soja dit. Mandelmjöl­k, rismjölk och hasselnöts­mjölk. Vaniljsås, yoghurt, ”crème” fraiche, grädde och glass. Det mesta finns. Kanske smakar det inte exakt likadant som originalet, men det underlätta­r i var- je fall betydligt när det handlar om att tota ihop veganvänli­ga desserter.

Kikärtsspa­d ersätter ägg

Smör är enklast, det byter man ut mot helt växtbasera­t och mjölkfritt margarin. Mjölk och grädde går att hitta en mängd vegetabili­ska varianter på. Honung kan bytas ut mot agavesirap eller lönnsirap. Och hör och häpna – i stället för äggvita kan du använda dig av kikärtsspa­d, till exempel i maränger. Det är så konstigt att man nästan måste prova det själv. För mig är det största mysteriet hur någon ens lyckades komma på det från första början!

Hur som helst betyder det att numera finns det många anledninga­r att våga släppa sargen och träna sig att tänka utanför den berömda boxen. För inte kan man sluta bjuda folk på middag bara för att de inte äter samma saker som en själv?

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT
 ?? FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON ?? ■Våga bjuda veganskt efter maten. Desserter på vegankost passar lika bra för alla. Här har vi tre lättlagade vegetabili­ska varianter: smulpaj, chokladmou­sse och marängsvis­s.
FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON ■Våga bjuda veganskt efter maten. Desserter på vegankost passar lika bra för alla. Här har vi tre lättlagade vegetabili­ska varianter: smulpaj, chokladmou­sse och marängsvis­s.
 ?? TT/FOTO: JANERIK HENRIKSSON ?? Rabarberpa­j med kardemumma och syltad ingefära. Mjölkfritt smör är det enda som krävs för att göra pajen vegansk. Servera gärna med vegansk vaniljglas­s eller vegetabili­sk vaniljvisp.
TT/FOTO: JANERIK HENRIKSSON Rabarberpa­j med kardemumma och syltad ingefära. Mjölkfritt smör är det enda som krävs för att göra pajen vegansk. Servera gärna med vegansk vaniljglas­s eller vegetabili­sk vaniljvisp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland