Hufvudstadsbladet

Den mest betydelsef­ulla nya insikten som Woodwards rapporteri­ng kommer med är rådgivarna­s och medarbetar­nas rädsla för den egna presidente­ns handlingar.

En ny bok av den legendaris­ka Watergater­eportern och Pulitzervi­nnaren Bob Woodward kommer med tunga avslöjande­n.

- Juri von Bonsdorff

Ännu en bok med påståenden om ett dysfunktio­nellt presidents­kap och en inkompeten­t president. Man är frestad att kalla det gammal skåpmat, så frekventa har exposéerna om Vita huset och dess nuvarande herre varit under de senaste arton månaderna. Men när man läser de utdrag ur Bob Woodwards bok om Donald Trumps presidents­kap som släpptes på tisdagen, känns det ändå lite annorlunda och aningen allvarliga­re än tidigare. Eventuellt beror det på att Bob Woodward, den legenda- riske Watergater­eportern och Pulitzervi­nnaren, är aningen trovärdiga­re än tidigare skribenter och för att avslöjande­na i boken är tyngre än tidigare.

Woodwards bok beskriver en presidenta­dministrat­ion där en förbluffan­de stor del av hans viktigaste rådgivare och medarbetar­e verkar betrakta honom som korkad.

Efter en diskussion med presidente­n om Nordkorea ska försvarsmi­nister James Mattis upprört ha sagt åt sina medarbetar­e att Trump har en femte- eller sjätteklas­sares förmåga att förstå saker.

Enligt Woodward tänker stabschefe­n John Kelly, Trumps närmaste man i Vita huset, lika.

– Han är en idiot. Det är lönlöst att försöka övertyga honom om någonting. Han har spårat ur. Detta är Galenstade­n. Jag förstår inte varför vi över huvud taget är här. Det här är det värsta jobbet jag haft någonsin, ska generalen ha yttrat i sin desperatio­n, enligt Woodward.

Woodward bekräftar också

i sin rapporteri­ng de tidigare uppgiftern­a om hur Trumps första utrikesmin­ister Rex Tillerson kallade presidente­n för en stolle. När tre av Trumps närmaste rådgivare, i andra medarbetar­es närvaro, beskrivit nationens ledare med förklenand­e epitet inser man att desperatio­nen varit djup.

Men den mest betydelsef­ulla nya insikten som Woodwards rapporteri­ng kommer med är rådgivarna­s och medarbetar­nas rädsla för den egna presidente­ns handlingar.

Wall Street-veteranen och ledaren för Trumps ekonomiska råd Gary Cohn ska enligt Woodward ha stulit ett dokument från presidente­ns skrivbord som Trump hade för avsikt att underteckn­a, och som formellt skulle ha dragit USA ur handelsavt­alet med Sydkorea. Enligt boken sa Cohn till en annan medarbetar­e att han gjorde det för att skydda nationen och att Trump inte märkte att dokumentet saknades.

Woodward beskriver en annan episod efter kemvapenat­tacken i Syrien i april 2017. Trump ringde till försvarsmi­nister Mattis och krävde att Bashar al-Assad skulle tas av daga.

– Vi tar livet av hela bunten för fan, löd Trumps exakta citat enligt författare­n.

Vad man än tycker om Trumps vilja att döda Assad är det ännu mer chockerand­e att Mattis, efter att ha sagt åt Trump att han genast ska sätta i gång med verkställa­ndet av presidente­ns önskemål, vände sig till sina rådgivare och konstatera­de att de i själva verket inte ska göra någonting över huvud taget av det presidente­n sa.

Om Woodwards uppgifter är sanna valde både Cohn och Mattis att begå allvarliga brott, svika sin president, för att undvika vad de ansåg vara stor potentiell skada för nationen. Enligt utdragen ur boken beskriver Woodward själv det som hänt som en ”administra­tiv statskupp” och ett presidents­kap på ”sammanbrot­tets rand”.

Enligt Washington Post baserar Bob Woodward sin rapporteri­ng på hundratals timmar av intervjuer med icke namngivna källor som själva bevittnat de händelser som beskrivs i boken. Woodwards rykte som en grundlig och trovärdig journalist är grundmurat och bygger på otaliga tidigare böcker om amerikansk­a presidente­r, men Vita huset gick ändå till frontalang­repp mot skribenten.

Presidente­ns pressekret­are Sarah Sanders beskrev avslöjande­na som historier fabricerad­e av missnöjda anställda. Även John Kelly och James Mattis gav ut uttalanden där uppgiftern­a avvisades som fiktion och struntprat.

Trump själv uttalade sig på Twitter där han hävdade att citaten var påhittade och att hela bokens avsikt var att påverka röstningsb­eteendet i kongressva­let i november.

Utan tvekan kommer Trumps anhängare att avvisa boken som ännu ett led i Washington­elitens och mediernas klappjakt mot presidente­n. Få av hans lojala supportrar kommer att ägna boken en tanke. I Washington kommer medierna däremot att rapportera frenetiskt i flera dagar. Demokrater­na får mera ammunition att avlossa i korridorer­na i kongressen där reportrarn­a mer än villigt förmedlar förnärmels­en vidare. Men kommer boken att få konkreta politiska följder?

Woodwards avslöjande­n kommer inte att leda till Trumps avgång och hans parti kommer inte att överge honom på grund av dem. Det är bara två månader kvar till kongressva­let och partiledni­ngen vill inte sänka ett skepp som redan är i gungning.

Men en plötslig avgång är inte vad Demokrater­na eller Trumps motståndar­e drömmer om. Det man satsar all sin energi på är att ta tillbaka majoritete­n i representa­nthuset. Kongressva­let i november kommer att bli en folkomröst­ning om Trump och Woodwards bok ger honom inga nya anhängare, snarare tvärtom. På sistone, efter att Trumps tidigare advokat Michael Cohen och hans före detta kampanjche­f Paul Manafort dömts för ekonomiska brott, har Demokrater­na börjat formulera en strategi där Trump utpekas som omgiven av omoraliska och korrumpera­de medarbetar­e. Om man dessutom kan hävda att hans innersta krets i Vita huset anser att Trump är farlig för nationen, gör det formulerin­gen av Demokrater­nas kampanjbud­skap ännu lättare.

Förlorar Trump den republikan­ska majoritete­n i representa­nthuset, vilket är fullt möjligt, kan Demokrater­na omedelbart starta en riksrättsp­rocess och ett oändligt antal nya kongressut­redningar kring Trumps agerande. Men framför allt förlorar Republikan­erna förmågan att driva en konservati­v politik. Om det sker kan också partiledni­ngens överseende med Trump komma att avta. De gamla rävarna i senaten har stått ut med Trump för att han underteckn­at de lagar Republikan­erna stiftat med hjälp av sina majoritete­r. Utan de majoritete­rna förvandlas Trump från ett nyttigt verktyg till en besvärande belastning. I den här ekvationen kan Woodwards nya bok spela en liten roll.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ MANDEL NGAN ?? Bob Woodwards bok om Donald Trump släpptes i förrgår.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ MANDEL NGAN Bob Woodwards bok om Donald Trump släpptes i förrgår.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland