Hufvudstadsbladet

Wärtsilä vill utveckla världens hamnstäder

- HBL

Wärtsilä vill samla världens ledande hamnstäder i ett nätverk som ska söka lösningar på gemensamma problem. Helsingfor­s är med.

Gods transporte­ras kostnadsef­fektivast över havet och 90 procent av den globala handeln sker med hjälp av fraktfarty­g. Samtidigt skapar havstransp­orterna olägenhete­r för hamnstäder­na och deras invånare. Exempel är tung trafik som orsakar trängsel, dålig luft och buller samt förorenat vatten i hamnarna.

För att lösa problem av det här slaget vill Wärtsilä samla världens

ledande hamnstäder i ett nätverk och ge beslutsfat­tare, arkitekter och hamnchefer i uppdrag att fundera över vilket stadens förhålland­e till havet kunde vara i framtiden och hur problemen med den snabba urbaniseri­ngen kan lösas.

Projektet tjuvstarta­de förra månaden när en rad experter möttes i Hamburg för att sammanstäl­la sina visioner om hur framtidens städer bättre kunde samverka med havet. Ett exempel är att flytta frakttrafi­ken bort från kusterna, längre ut till havs (se bilden).

 ?? FOTO: WäRTSILä ?? En vision för framtidens hamn: frakttrafi­ken flyttar bort från stränderna, ut till smarta hamnar ute till havs.
FOTO: WäRTSILä En vision för framtidens hamn: frakttrafi­ken flyttar bort från stränderna, ut till smarta hamnar ute till havs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland