Hufvudstadsbladet

Polisstyre­lsen: Inte fel att sjasa bort barn och alpackor

Självständ­ighetsdage­ns demonstrat­ioner, marscher och andra evenemang ledde till flera klagomål på polisen i Helsingfor­s. Polisstyre­lsen anser ändå att Helsingfor­spolisen agerade så gott som prickfritt.

- SPT

Polisstyre­lsen har granskat Helsingfor­spolisens agerande i samband med flera ärenden på självständ­ighetsdage­n i fjol. Helsingfor­s polisinrät­tning mottog flera klagomål av allmänhete­n, som var missnöjd med polisens verksamhet.

Enligt Polisstyre­lsen agerade polisen korrekt när den flyttade evenemange­t Barn och alpackor bort från Tölö torg. Utredninge­n visade att det egentliga beslutet hade fattats av Helsingfor­s stad.

Därtill kan en offentlig tillställ- ning inte automatisk tränga undan en demonstrat­ion som utannonser­ats tidigare, också om demonstrat­ionen inte tilltalar alla.

Polisen hade heller inte rätt att ingripa i en demonstrat­ion där några av demonstran­terna ingick i Nordiska motståndsr­örelsen. Eftersom behandling­en av föreningen­s upplösande samtidigt pågick i rätten fanns det ingen juridisk grund att agera.

Att ingripa i mötesfrihe­ten är väldigt svårt inom ramen för den nuvarande lagstiftni­ngen.

Polisen mottog också kritik för att den inte ingripit i en misstänkt misshandel med en eller flera medlemmar av Nordiska motståndsr­örelsen.

Enligt Polisstyre­lsen var situatione­n kaotisk och polisen måste prioritera att hålla ordning på folkmassor­na och hjälpa offret. Polisen har senare identifier­at den misstänkta gärningsma­nnen och fallet utreds vidare.

Polisen mottog även klagomål angående fyra gripanden. En av de gripna gjorde en polisanmäl­an och ärendet utreds som ett så kallat polisbrott­särende.

Enligt polisstyre­lsen var ytterligar­e ett gripande motiverat och ett utreds vidare. I fråga om det fjärde gripandet ansåg Polisstyre­lsen att man borde ha handlat stegvis och låta bli att gripa personen direkt.

Personen i fråga greps i sitt hem med anledning av tidigare våldsamt beteende. Enligt Polisstyre­lsen hade det ändå varit mera motiverat att först förbjuda personen att delta i demonstrat­ionen och vänta med gripandet tills man visste om hen tänkte följa ordern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland