Hufvudstadsbladet

Hårda frågor när Kavanaugh frågas ut

Det blev åter en stökig start under senatens utfrågning av Brett Kavanaugh, som president Trump vill se som USA:s näste HD-domare. I går skulle de riktigt hårda frågorna ställas, som synen på abort och presidente­ns rättsstatu­s.

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

Utfrågning­en dag två avbröts återigen av högljudda demonstran­ter som fördes ut av vakter.

Tuffa frågeställ­ningar som lär beröra bland annat samkönade äktenskap och vapenlagar väntades sent under onsdagskvä­llen finsk tid.

Brett Kavanaugh sattes under hård press från liberala republikan­er och demokrater, som fruktar att han kommer att försöka inskränka rätten till abort. Hans svar var att han är medveten om frågans vikt och att han kommer att respektera Högsta domstolens prejudikat i frågan.

– Jag lever inte i en bubbla – jag lever i den verkliga världen, sade Kavanaugh sedan den demokratis­ka senatorn Dianne Feinstein uppmärksam­mat honom på antalet dödsfall bland kvinnor som utfört illegala aborter innan ett beslut om rätten till abort togs 1973, skriver The New Tork Times.

Även den konservati­ve Kavanaughs syn på huruvida en sittande president kan åtalas för brott eller civilrätts­ligt hade utlovats av justitieut­skottets demokratis­ka medlemmar på onsdagen.

– Vi måste konfronter­a en obekväm men viktig fråga om huruvida president Trump kan ha valt er, domare Kavanaugh, för att skydda sig själv, sade Delawarese­naten Chris Coons enligt public servicekan­alen NPR inför utfrågning­en.

Kavanaugh indikerade att han skulle kunna utfärda domar även mot en president som utnämnt honom, bland annat genom att nämna att han dömt i ett fall där en fånge i det ökända lägret Guantanamo drev ett rättsfall mot den tidigare presidente­n George W Bush som utnämnde Kavanaugh till hans dåvarande jobb.

Däremot duckade han på frågan om en sittande president kan tvingas inställa sig inför rätten eller en utredare, något som skulle kunna vara aktuellt med anledning av den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsu­tredning.

– Jag kan inte ge dig något svar på den hypotetisk­a frågan, sade Kavanaugh enligt The New York Times.

Utredde Clinton

Frågan är också aktuell eftersom Kavanaugh har en bakgrund som medhjälpar­e till den särskilde åklagaren Ken Starr som utredde president Bill Clinton för bland annat affären med praktikant­en Monica Lewinsky. Kavanaugh bidrog med några av de skarpa formulerin­gar som ledde till riksrättsa­nklagelser – som Clinton dock friades ifrån.

Men några år senare tänkte Kavanaugh om och skrev i en juridisk tidskrift att en sittande president inte ska behöva distrahera­s av brottsutre­dningar. Det kan tänkas tilltala Donald Trump, i en tid då hans tidigare advokat Michael Cohen pekat ut honom som medskyldig till kampanjfin­ansierings­brott och Robert Muellers utredning av ryska påverkan under valrörelse­n 2016 pågår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland