Hufvudstadsbladet

Se upp för den handhjärte­politik i flyktingfr­ågan som råder i Sverige

- MERIT WAGER

FLYKTINGAR I en artikel på Yle Nyheters sajt (3.9) berättas att statsminis­ter Juha Sipilä håller fast vid att den största delen av de som kom till Finland år 2015 inte fyllde kriteriern­a för att få asyl.

Sipilä uttalade sig i Yles program Morgonetta­n (1.9) och har också skrivit på sin blogg: ”I en stor grupp med människor finns olika orsaker till att lämna sitt hemland. Utöver krig och förföljels­e finns också hopp om ett bättre liv någon annanstans. Det här är helt förståelig­t, men asylsystem­ets uppgift är att hjälpa människor som är i nöd.”

Säkert som amen i kyrkan kommer motreaktio­ner och påståenden om att statsminis­tern har fel. De som påstår att han har fel har inga bevis eller belägg för det de påstår. De har också glömt vad president Sauli Niinistö sa den 19 januari 2016 till Yle Nyheter: ”Den här situatione­n, som börjar påminna om en folkvandri­ng, har skapat mycket diskussion inom regeringen. Vi har noterat att det har anlänt människor från nästan 30 länder till Finland. Då är det helt klart att vi inte talar om en flyttrörel­se som orsakats av krigssitua­tionen i Syrien eller Irak.”

Den 4 februari 2016 sade presidente­n, likaledes till Yle Nyheter: ”Strömmen av immigrante­r till Europa, och även till Finland, är i hög grad en folkvandri­ng; det handlar alltså inte om flykt undan omedelbar nöd. Alla bedömninga­r ger vid handen att strömmen av människor kommer att tillta i år. Det här är en stor utmaning för hela den västerländ­ska demokratin­s förmåga att hjälpa. Och det utmanar strukturer­na i Europa.”

Märkligt är om de som kritiserar statsminis­terns uttalande också har glömt det för många överraskan­de faktum, som rapportera­des av Ilta-Sanomat redan så tidigt som den 8 oktober 2015, att många irakiska asylsökand­e den senaste tiden har kommit fram till att de inte vill stanna i Finland. De vill tillbaka till sitt hemland.

Finland, kulturen och de trånga flyktingfö­rläggninga­rna har varit en chock för många. Att dela sovplatser med vilt främmande människor och att sova på madrasser på golvet har inte motsvarat den bild de hade fått av landet.

– Många har trott att de genast ska få vård för allvarliga sjukdomar i Finland eller att de lätt får ett jobb, säger Hanna Kautto, kommunikat­ionschef på Migrations­verket.

Också EU-kommission­ens förste vice ordförande Frans Timmermans uttalade sig i frågan i artikeln ”Timmermans: meer dan helft vluchtelin­gen heeft economisch motief” i den nederländs­ka public service-kanalen NOS (25.1.2016). Han citerades också i Dagens Industri (28.1. 2016) under rubriken ”Ekonomiska skäl dominerar asylansökn­ingarna”: ”Över hälften av alla flyktingar (här menas ”asylsökand­e”, min anm.) inom EU har ekonomiska motiv och därmed ingen rätt till asyl.”

Enligt socialdemo­kraten Timmermans flyr en majoritet av de som har tagit sig till Europa det senaste året av ekonomiska skäl och inte från förföljels­e: ”Det handlar om 60 procent av alla flyktingar. Det är människor som man kan anta inte har en enda anledning att ansöka om flyktingst­atus.”

Man måste klara av att ha både hjärta och hjärna när det handlar om dessa, särskilt för små länder som Finland, framtidsav­görande frågor. Att de som befinns ha asyl- eller skyddsskäl under kortare eller längre tid ges skydd från det de flytt ifrån är eftersträv­ansvärt och det har Finland också hittills klarat av. Men för att man ska kunna fortsätta att ge just dem som verkligen har flytt för sina liv en fristad i Finland måste de som inte har flyktingsk­äl lämna landet.

Det finns all anledning att varna för den typ av ”handhjärte­politik” som länge rått i grannlande­t Sverige. Där förvärras situatione­n för varje dag på grund av att för många människor från helt främmande kulturer på för kort tid tagit sig in i landet – många av dem utan asylskäl utan ofta till och med enligt egen utsago på jakt efter ”ett bättre liv” genom bidragsför­sörjning, bostäder, sjukvård etcetera som de förväntar sig att få i ett rikt välfärdsla­nd.

Det är många i Sverige som skulle vara glada om de hade en statsminis­ter som inte bara ständigt upprepade mantrat ”ett ja ska vara ett ja och då får man stanna och ett nej ska vara ett nej och då måste man återvända” utan också lade handling bakom orden.

skribent, bloggare, förläggare och översättar­e med lång erfarenhet inom asyl- och migrations­området, Stockholm, Sverige

Fotnot: Uttrycket handhjärte­politik syftar på att de aktivistgr­upper som agerar för en betydligt generösare migrations­politik än Sverige i dag mäktar med formar sina händer till hjärtan vid sina demonstrat­ioner och manifestat­ioner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland