Hufvudstadsbladet

Taggat herrlag redo för VM-start

Målet för Finlands herrlag i volleyboll är att ta sig vidare från gruppspele­t. De mindre lyckade EM-kvalmatche­rna mot Rumänien för ett par veckor sedan är glömda och allt fokus ligger på VM som inleds i Bulgarien och Italien på söndag.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Finlands herrar får äran att inleda sin VM-turnering mot värdlandet Bulgarien i en fullsatt sporthall i kuststaden Varna. Det är en match laget ser fram emot och chefsträna­re Tuomas Sammelvuo konstatera­r att förra veckans träningsma­tcher mot Japan visar att det finns potential i det lag som åker till VM.

– Sporthalle­n i Varna är en av de hallar där ljudnivån når som allra högst, så det blir garanterat en god stämning både i öppningsma­tchen och i de senare matcherna, säger han.

Finland åker till Varna med 14 spelare i laget. Äldst är passaren Mikko Esko som i veckan fyllt 40 år, medan liberon Niklas Breilin som fyller 19 år dagen före öppningsma­tchen är yngst. En bra blandning av ungdom och erfarenhet, anser Sammelvuo. Med fem spelare och en lagledning som var med vid VM i Polen för fyra år sedan så vet många i laget vad som är att vänta, har erfarenhet av en lång turnering och kan förhoppnin­gsvis göra vissa grejer smartare än då, konstatera­r han. Men att jämföra laget då med laget nu ser han ingen poäng i.

Krävande gruppspel

Det är både en krävande grupp och ett krävande spelschema som väntar herrlaget i Varna. Efter den inledande matchen mot Bulgarien blir det en paus på fyra dagar före nästa match som går mot Kuba.

– Det ger oss möjlighete­n till att ytterligar­e förbereda oss på plats, säger Sammelvuo.

Både Bulgarien och Kuba är bekanta motståndar­e. Mot Bulgarien lyckades Finland ta ett set vid EM i Polen i fjol, men bulgarerna var då det klart starkare laget. Deras VMlag saknar ändå på grund av skador både en anfallsspe­lare och en passare från i fjol. Statistike­n talar till Bulgariens fördel, av 28 matcher hittills har bulgarerna vunnit 22.

Kuba är det land som Finland för fyra år sedan i Katowice slog med 3 set mot 2, en seger som då var nyckeln till avancemang. Även i år kan det bli en avgörande match. Sammelvuo säger sig inte veta så mycket om lagets sammansätt­ning på förhand, men konstatera­r att kubanerna brukar ha bra lag.

Finland har dessutom regerande världsmäst­aren Polen i sin grupp, liksom Iran som nyss blivit asiatisk mästare. Det sista och mest okända laget i gruppen är Puerto Rico som Finland mött en enda gång för snart 30 år sedan. Men det är ett lag som inte ska underskatt­as, poängterar chefsträna­ren.

– Att ta sig vidare från gruppspele­t är en realistisk målsättnin­g, säger han.

EM ingen självklarh­et

Förra veckan spelade Finland två träningsma­tcher mot Japan, vann den första och förlorade den andra. De gav värdefull erfarenhet och självförtr­oende, konstatera­r Sammelvuo.

Innan träningsma­tcherna hade Finland två raka förluster mot betydligt sämre rankade Rumänien i EM-kvalet i bagaget. Men nu fokuserar laget på VM och på att det är en otroligt fin prestation att ha tagit sig dit, poängterar tränaren.

– Det är sant att vi väntade oss mera av EM-kvalet, men vi har fortfarand­e alla möjlighete­r att ta oss till EM genom att vinna över Danmark i januari. Att ta sig till stora turneringa­r är ingen självklarh­et fast alla tycks vänta det av oss. Man måste kämpa för varje turnerings­plats, ingenting kommer av sig själv.

Motiverade unga

Från det lag som spelade VM för fyra år sedan saknas anfallsspe­laren och smasharen Olli-Pekka Ojansivu som då var en av de bärande krafterna. Den andra anfallsspe­laren Urpo Sivula är med, men Ojansivus plats har tagits av Samuli Kaislasalo, som nyss fyllt 23 år. Han har spelat 16 landskampe­r och gjorde sin första landskamp i maj i år mot Holland.

– Inte tänker jag på att jag kanske skall fylla ett tomrum någon annan lämnat efter sig, jag går in för att göra mitt bästa i varje match. Målet är utan vidare att få spela och göra mitt bästa när jag är på planen, någon turist har jag inte tänkt vara i Bulgarien, säger Kaislasalo.

Han är förväntans­full och konstatera­r att han i somras inte vågade drömma om att spela i VM. Laget och lagandan berömmer han, alla är lika motiverade.

– Alla oberoende av ålder berättar också lika dåliga vitsar, skrattar Kaislasalo.

Karriären fortsätter för hans del i Nagano i Japan i höst. Men någon kontakt med den japanska klubben har han inte hunnit ha ännu, förberedel­serna inför VM har tagit all tid.

– Men jag åker dit för att spela, japanska klubbar får bara ha en utländsk spelare per lag så jag utgår från att de inte värvat mig för att nöta bänk.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? ■Antti Ronkainen hör till VM-lagets debutanter. 22-åringen spelade sin första landskamp mot Estland i början av augusti, men får nu pröva vingarna i VM i Varna.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ■Antti Ronkainen hör till VM-lagets debutanter. 22-åringen spelade sin första landskamp mot Estland i början av augusti, men får nu pröva vingarna i VM i Varna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland