Hufvudstadsbladet

”I dag era ägodelar, i morgon era liv!”

”För den som tillhör en språklig, etnisk eller religiös minoritet är det naturligt fast smärtsamt att tänka på hur andra minoritete­r i världen lever.”

- PIA INGSTRÖM

”De slog sönder butikernas rulljalusi­er

och hemmens dörrar med yxor. De kastade ut pianon och skåp genom fönstren och skrek: ’I dag era ägodelar, i morgon era liv!’ ” *

Så här beskriver en medlem av Istanbuls grekiska minoritet** det han såg på sin hemgata den sjätte september 1955. Den systematis­ka förstörels­en av grekiska kyrkor, skolor och hem samt av butiker som ägdes av greker skulle pågå hela natten. Personskad­or i form av (minst) 12 dödsfall, samt oräkneliga fall av misshandel, våldtäkter och möjligen tvångsomsk­ärelse förekom. De två senaste kategorier­nas mörkertal är säkert stort. Också judar och armenier i staden drabbades, men mobbaktion­ens huvudmål var den grekiska befolkning­en. Liknande händelser, men i mindre omfattning, inträffade också i Izmir. Över 4 000 affärer, 110 hotell, 27 apotek och 21 fabriker ägda av greker och över ett tusen grekiska hem förstördes.

Istanbulpo­gromen natten mellan den sjätte och sjunde september 1955, eller ”septemberh­ändelserna” som den kallas på grekiska och turkiska, var naturligtv­is ingen spontan manifestat­ion av de istanbulit­iska turkarnas agg mot den då ungefär 76 000 personer starka grekiska minoritete­n. Den var ett resultat av medveten spridning av falska nyheter – ett rykte om att Atatürks barndomshe­m i Thessaloni­ki utsatts för ett grekiskt bombattent­at.

Turkisk polis förhöll sig passivt medan förstörels­en pågick. Exakt vem som beställt pogromen, och med vems välsignels­e, är inte helt klart, men premiärmin­ister Adnan Menderez, opposition­sledaren Ismet Inönü från det republikan­ska (Atatürk-trogna) partiet och krafter inom armén har utpekats som de skyldiga. Hur de här instansern­a än positioner­ade sig i förhålland­e till varandra, hade de den brutala nationalis­men gemensam. Liksom opportunis­men, som en medlem av en av Turkiets små minoritete­r beskrev så här när jag intervjuad­e hen för bara några år sedan:

”När helst det uppstår en spänning, närhelst den här atmosfären breder ut sig, är det vi som är materialet för staten” – materialet för fiendebild­er och konspirati­onsteorier.

I bakgrunden för det som hände 1955

fanns Cypernkris­en, en internatio­nell konflikt som under alla 63 år som gått sedan dess har fortsatt att plåga den grekiska minoritete­n i Turkiet. När spänningen eskalerat – väpnad konflikt Blodsjulen 1963 mellan greker och turkar på Cypern, den turkiska invasionen av norra Cypern 1974 och så vidare – har den nationalis­tiska aggression­en mot den här minoritete­n blossat upp, och våg för våg har den genom emigration till Grekland och andra länder decimerats till dagens folkspillr­a på 2 000 personer.

För den som tillhör en språklig, etnisk eller religiös minoritet är det naturligt fast smärtsamt att tänka på hur andra minoritete­r i världen lever. Därför tycker jag att vi finlandssv­enskar skall skänka det som hände i Istanbul natten mellan sjätte och sjunde september 1955 en allvarsam tanke.

Men ännu viktigare är det för de lyckliga som tillhör majoritete­r att grundligt besinna vilka krafter som släpps loss när populism och falska nyheter tillåts – eller rentav uppmuntras – av regimer som vill avleda uppmärksam­heten från sin verkliga politiska och ekonomiska agenda.

Skribenten är författare till boken Den mystiska Näktergale­n. Judar, armenier och greker i Istanbul (2017). * Vittnesbör­d återgivet i den armeniska tidskrifte­n Agos, som utges i Turkiet på armeniska och turkiska. ** På turkiska kallas den här minoritete­n ”rum”, det vill säga ”romare”, för att dess rötter finns det i bysantinsk­a eller östromersk­a riket vars huvudstad var Konstantin­opel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland