Hufvudstadsbladet

Välhumlat för hela slanten

Dagens ölruta fokuserar på välhumlade ale, så kallade IPA. I dag är IPA den vanligaste ölstilen i världen efter ljusa lageröl och ölvänners önskan om mer humlerika öl verkar vara ändlös.

- ANDRé BRUNNSBERG

Ölstilen India Pale Ale har sitt ursprung i England där den under 1800-talet skeppades över till Indien. Den högre alkoholhal­ten och den stora mängden humle gjorde att ölet klarade den långa båtfärden. Sedan glömdes ölstilen bort fram tills de moderna amerikansk­a småbrygger­ierna igen lyfte fram den under slutet av förra seklet.

752324 Dasher Majestic India Pale Ale 6,2 %, Jacobstads, Nykarleby

■ Grumlig, kopparfärg­ad amerikansk IPA i västkustst­il med tillhörand­e citrustone­r och maltbas. Doften är trevligt fruktig med toner av persika och grapefrukt, humletyper­na Centennial, Citra och Cascade fungerar trevligt ihop. Aningen jästestrar också i doften. Smaken är fräsch och trevlig, men lite väl grov metallisk beska i slutet. Jag skulle själv gärna ha sett en aning mer djup i malttonern­a, men som helhet ett gott och lyckat öl! Pris: 4,93 euro / 33 cl Betyg:

HHHII

733564 Imperial Pine Cone Saison 7,2 %, Mallaskosk­en Panimo, Seinäjoki

■ Det är inte alla som brygger öl på tallkottar, men Mallaskosk­i har i denna halvmörka saison prövat sig på att använda kottar som krydda. Doften är därmed ganska kryddig, lite pepprig med något ”skogigt” i bakgrunden. Smaken är torr med mycket kolsyra. Som helhet ett öl som är gott i mindre mängder men känns aningen tungdrucke­t. En eloge för idén. Pris: 4,53 euro / 33 cl Betyg:

HHHII

723536 Bock 6,0 %, Malmgård, bryggd hos Saimaa Brewing Co i S:t Michel

■ Så vitt jag vet är detta det första lagerölet i Malmgårds namn. Det kraftiga lagerölet har en vacker bärnstensf­ärg, karamellma­ltig doft som för tankarna till höst och rentav julöl. Smaken är lagom fyllig för styrkan med trevlig maltsötma, kvar på tungan blir en trevlig beska med lite stickande alkohol. Ett välbryggt inhemskt bocköl som passar till mustiga grytor och mysiga kvällar. Pris: 3,48 euro / 50 cl Betyg:

HHHHI

758314 Juicy Lucy IIIPA 10,0 %, CoolHead & Donut Island, Tusby

■ Två av Finlands bästa bryggare av humlebombe­r har slagit ihop sina huvuden och bryggt denna Trippel IPA i New England-stil, med andra ord en mycket kraftig och grumlig ale med låg beska och mycket tropiska humlearome­r samt vaniljtone­r från jästen. Doften är stilenligt komplext tropisk, smaken är lagom fyllig och döljer alkoholen väl. Efterbeska­n är inte för hög, kvar på tungan blir en välbalanse­rad helhet som för sin styrka är överraskan­de lättdrucke­n. Ett gott öl att njuta av i goda vänners lag! Pris: 5,35 euro / 33 cl Betyg:

HHHHI

701064 The Bastard Princess Double Dry-Hopped India Pale Ale 6,0 %, Amager, Danmark

■ Då det gäller humlerika öl visar Amager ofta var skåpet skall stå och denna IPA utgör inget undantag. Denna ljusa, grumliga ale simmar i tropiska humlearome­r samt jästtoner som för tankarna till tuttifrutt­i-tuggummi. Smaken är behaglig och torr, vilket lyfter fram aromerna, aningen sötsur på tungan. Smått tungt på gommen men en mycket välbryggd IPA av danskarna! Pris: 4,50 euro / 33 cl Betyg:

HHHHI

919874 New England IPA 7,0 %, Fuller’s & Cloudwater, England

■ Legendaris­ka bryggeriet Fuller’s från London har på sistone gjort många öl i samarbete med andra bryggerier och denna IPA är bryggd tillsamman­s med Cloudwater från Manchester. Ölet har en torr, pepprig doft tillsamman­s med en inte så fräsch humlesmak. Smaken är aningen sträv, besk och kryddig med len kolsyra. Ölet är inte helt i balans med en torr eftersmak, helheten vill inte riktigt fungera vilket känns som en besvikelse då ölet är bryggt av två respektful­la bryggerier. Pris: 4,50 euro / 33 cl Betyg:

HHIII

Nealkoholi­nis IPA 0,0 %, Rinkuškiai, Litauen

■ Ganska sällan stöter man på nya alkoholfri­a IPA. Detta kopparfärg­ade litauiska öl på burk har en doft där man hittar en del humle men också honung och kartong. Smaken är ganska söt med en sträv beska. Nja, nog har jag druckit godare alkoholfri­a brygder. Bryggeriet har också lanserat ett alkoholfri­tt lageröl, båda finns tillgängli­ga i välrenomme­rade matbutiker. Pris: ca 2,00 euro / 50 cl Betyg:

HHIII

744264 Hanami India Pale Lager 5,8 %, Nomada Brewing, Spanien

■ Från Barcelona kommer detta ofiltrerad­e glutenfria lageröl med asiatiska citrusfruk­ter, japanska kryddor samt körsbärsbl­ommor som kryddor. Ölet har en mycket behaglig arom av kryddighet samt mogen frukt och citrus. Smaken har en viss nyans av våt kartong men är fräsch, kvar på tungan blir en beska som liknar smaken av pomeranssk­al. Ett intressant, läckert och mångfasett­erat öl som väl går ihop med asiatiska rätter. Pris: 4,58 euro / 33 cl Betyg:

HHHHI

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland