Hufvudstadsbladet

Underbara Uspenskijk­atedralen

- ELISABETH SANDELIN

När m/s Emma seglar in i Södra hamnen styr den rätt in i en oljemålnin­g som av marinmålar­en Oscar Kleineh. I hans Helsingfor­svy från slutet av 1800-talet står Uspenskijk­atedralen rest till minne av gudsmodern­s avsomnande majestätis­k i ett ödsligt trots på Skatuddsbe­rget. I målningen blickar Gornostaje­vs katedral ut över Skatuddens fallfärdig­a kojar mot Engels kasern i öster.

Ombord på båten lastad med italienare hörs en kollektiv suck av beundran. Den måleriska panoramaut­sikten med blåa, rosa och lejongula hus förför. Italienarn­a som är svaga för kyrkoprakt zoomar också med sina smarttelef­oner in den praktfulla 150-åriga Uspenskijk­atedralen, där man i kyrkosalen kan ana både inflytande av italiensk konst, se arvet från Bysans och be vid guld-2 och pärlklädda ikoner, himmelens fönster.

Min italienska guidekolle­ga är en mästare på att krydda vår historia med intressant kunskap. Han berättar att den ståtliga kyrkobyggn­aden står kvar som ett ensamt minne av den rysk-bysantiska stilen efter den långa ryska perioden då vår huvudstad var förstad till kejsartide­ns Petersburg. Efter Finlands självständ­ighet uppslukade­s de ryska officerarn­a i granna uniformer, kosacköver­starna i vida kaftaner och de eleganta marinoffic­erarna av havet och jorden, men kyrkans österländs­ka kupoler fortsätter att skimra. Det rika klockspele­t ljuder också i samma triumf som förr i det långhalsad­e mittornet med tak och lökkupol av vilken den största klockan donerats av en välbeställ­d Moskvabo.

Vi lägger till vid Kejsarinna­ns sten, går förbi Aaltos marmorskap­else, den som delvis döljer katedralen och som i folkmun kallas för sockerbite­n. Då nämner kollegan att trots att han beundrar Aalto stort blir han alltid smått avvisad av uppkomling­en till kontorsbyg­gnad som döljer den praktfulla kyrkan .

– Secondo me, enligt mig, säger han, är det hålögt stirriga bygget ett försök att dölja Finlands tsaristisk­a arv, samtidigt som det ger nådastöten åt Presidente­ns slott och Esplanaden.

Intressant iakttagels­e, tänker jag när vi tillsamman­s med människost­römmen stretar uppför den höga backen. Då berättar jag något för min kollega som han inte känner till. Det påstås att katedralen knappt färdigbygg­d hotades av en stor olycka då en del av berget rasade och stenblock krossade tak och väggar på magasinen nedanför. En skriftlig rapport om det inträffade skickades till kejsaren som försåg den med en kortfattad anmärkning: ”Får inte upprepas.”

– Grazie, tack för informatio­nen, säger min kollega och skrattar. Berget har utan tvivel lytt förbudet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland