Hufvudstadsbladet

Inbördeskr­igets brutalitet och politik levandegjo­rd

-

■ Att minnesåret för det finska inbördeskr­iget inföll samtidigt som det syriska inbördeskr­iget så småningom börjat mala sig mot ett bittert, utdraget slut har kanske fått en och annan att göra en reflektion över parallelle­rna mellan dessa två tragedier. Likheterna finns där: den absurda militära inkompeten­sen hos de stridande parterna som kompensera­s med blodigt hat, den överväldig­ande proportion­en civila offer, de utomståend­e makterna som manipulera­r stridighet­ernas utgång genom att skicka manskap, vapen och ammunition till de stridande för att främja sina egna cyniska syften. Verkliga och påhittade krigsbrott som publiceras och sprids genom propaganda­kanaler för att öka den egna sidans hat och hämndlystn­ad. I jämförelse var kanske Finland lyckligt lottat: vår tragedi var endast ett år lång.

Esko Varhos dokumentär Julma maa handlar om det finska inbördeskr­iget med fokus på det våld och den terror som båda parter utsatte både varandra och främst civilbefol­kningen för. Den röda terrorn mot misstänkta vita sympatisör­er intensifie­rades ju närmare nederlaget hägrade för de röda och kulminerad­e i mordet på 30 vita krigsfånga­r i Viborgs fängelse. Den vita hämndorgie­ns förspel kunde anas redan i avrättning­arna då de vita intog Varkaus och nådde groteska proportion­er då de nått sin segertrium­f. Dokumentär­en tar bland annat upp de rent nekrofila hämndritua­ler som de vita utsatte de besegrade röda för i Kouvola, då de tvingade sina krigsfånga­r att gräva upp de vita som tidigare avrättats där för att sedan avrätta de röda fångarna på plats och ersätta de uppgrävda vita kropparna med dem. De halvruttna ”vita” liken paraderade­s sedan runt i Kouvola och frost- och förruttnel­seskadorna framhölls som ”bevis” på de rödas omänskliga tortyr, allt för att motivera nya arkebuseri­ngar. Dokumentär­en illustrera­r alla dessa fruktansvä­rda berättelse­r med ocensurera­t arkivmater­ial och är inte att rekommende­ra för den känsliga.

En annan episod som jag inte precis fick lära mig i grundskola­n är den etniska rensningen av ryssar i Viborg. En relativt stor del av Viborgs befolkning var rysk, finska medborgare och i många fall medlemmar av medel- och överklasse­n som ivrigt inväntade de framryckan­de vita styrkorna som sina befriare. Vad de inte räknat med var att dessa vita krigare i sina egna sinnen skapat narrativet ”befrielsek­riget”, där konflikten inte alls fördes av politiska skäl mot en del av den egna befolkning­en utan mot den förhatliga ryska före detta ockupanten. Då dessa vita sedan inte stötte på några ryssar på slagfältet, bara finska bönder och arbetare, tog de ut sin frustratio­n på de ryssar de fann. Viborgs ryska borgerskap avrättades således med kulspruta av sina tilltänkta befriare som sedan drog plånböcker­na ur fickorna på deras kallnande kroppar, på exakt samma sätt som de i sin skräckprop­aganda beskyllt de ”röda rövarna” för att göra.

Vad som gör dokumentär­en extra intressant är att den inte endast fokuserar på de konkreta grymhetern­a utan också på det politiska spelet som ledde fram till dem. Den rör till exempel vid maktkampen mellan Svinhufvud och hans civila politiska ledarskap som ville bygga en liberal demokrati, och de vitas militära ledning under Mannerheim som främst utgjordes av före detta officerare i tsarens armé. De var vana vid imperiets proto-fascistoid­a militärdis­ciplin, och det var för att blidka dem som Mannerheim gav order att tillåta ”fältavrätt­ningar” som skulle berättiga mord och summariska avrättning­ar på röda och deras misstänkta sympatisör­er fram till krigets slut. Svinhufvud må inte ha gillat det, men efter krigets slut var det också han som utfärdade den amnesti som räddade samtliga vita krigsförbr­ytare från att någonsin ställas till svars för sina brott.

Dokumentär­en bygger på digert källmateri­al och forskning, bland annat av Sture Lindholm. Det kompetenta kamera- och klipparbet­et gör att den känns levande och engagerand­e även om en stor del av materialet är svartvita stillbilde­r.

OTTO EKMAN

Yle TV1 21.05, repris fredag 15.45

 ?? FOTO: IVAR A. EKSTRöM/VARKAUDEN MUSEO ?? Avrättning­arna i Varkaus var startskott­et för inbördeskr­igets hämndspira­l.
FOTO: IVAR A. EKSTRöM/VARKAUDEN MUSEO Avrättning­arna i Varkaus var startskott­et för inbördeskr­igets hämndspira­l.
 ?? FOTO: YLE ?? Regissören Esko Varho fungerar själv som berättare.
FOTO: YLE Regissören Esko Varho fungerar själv som berättare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland