Hufvudstadsbladet

Räikkönens färd med Ferrari verkar ta slut

Något officiellt uttalande har inte Ferrari kommit med men får man tro de mer än insatta experterna i Italien är det slutkört för Kimi Räikkönen hos den italienska jätten.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Legendaris­ka La Gazzetta dello Sport skrev redan i somras att Ferrari tänker ersätta Räikkönen med Charles Leclerc inför nästa säsong. Nyligen rapportera­de dock Il Corriere della Sera att Ferrari redan bestämt sig för att förlänga med Räikkönen och att kontraktet offentligg­örs inom kort.

Inget kontrakt har offentligg­jorts ännu. Och nu ser det ut som att Räikkönens tid i Ferrari tar slut efter åtta säsonger i de röda färgerna.

Bra säsong av Räikkönen

La Gazzetta dello Sport rapportera­r att beslutet är klart. Leclerc ersätter Räikkönen som Sebastian Vettels stallkamra­t. Ferraris styrelse skulle sammanträd­a redan i går för att försegla Räikkönens öde.

– Det är gjort. Charles Leclerc är nästa Ferrariför­are, skriver Italiens största sporttidni­ng.

Räikkönen har gjort en mer än godkänd insats i årets VM-serie. Han ligger trea på 164 poäng. Lewis Hamilton i sin Mercedes leder på 256 poäng före Räikkönens stallkamra­t på 226 poäng.

– Jag skulle behålla Kimi utan tvekan, skriver den respektera­de F1-reportern Tancredi Palmeri på Twitter.

– Hans inställnin­g i Monza får mig att undra om han inte redan visste.

Förutspår svårighete­r

Leclerc, 20, har kört för Sauber den här säsongen. Sauber använder Ferraris motorer och Leclerc är medlem i Ferraris förarakade­mi. Han anses vara ett av motorsport­ens största löften och vann F2-serien under sin första säsong förra året. Före det vann han GP3-serien. Ändå förutspår Palmeri svårighete­r för honom i en situation där han är stallkamra­t med Sebastian Vettel.

– Leclerc är ung och ambitiös och kommer snart att bli trött på att vara i skuggan. Kimi är erfaren och vet hur saker och ting fungerar i ett team.

Nyheten läckte för tidigt

Ryktena tog ordentligt fart när Ferraripre­sidenten John Elkanns bror Lapo Elkanns företag Garage Italia publicerad­e en Facebookup­pdatering där man gratulerad­e Leclerc för kontraktet. Senare redigerade­s uppdaterin­gen.

– En glädje att se dig i den röda bilen, stod det ursprungli­gen men ordvalet ändrades snart – efter att Gazzetta dello Sport tagit en skärmavbil­d.

Det framkom också att Räikkönen förhandlat med Mc Laren. Men Mc Larenchefe­n Zak Brown valde att satsa på de unga förmågorna Lando Norris, 18, och Carlos Sainz, 24. Mc Laren förhandlad­e också med bland annat Red Bulls Daniel Ricciardo, rapportera­r ESPN. Räikkönen körde för Mc Laren 2002-2006. Ilta-Sanomats kommentato­r Mika Salo gissar att Räikkönen återvänder till Sauber, där han debuterade i F1 2001.

– Sauber skulle passa Kimi väl. Han bor i närheten i Schweiz och det var hans första F1-stall. Han kör ett par år där och köper in sig som delägare och tar en roll i stallednin­gen så småningom.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA–AFP/ANDREJ ISAKOVIC ??
FOTO: LEHTIKUVA–AFP/ANDREJ ISAKOVIC
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANDREJ ISAKOVIC ?? Kimi Räikkönen ryktas fortsätta sin karriär med Sauber, sitt första F1-stall.■
FOTO: LEHTIKUVA/ANDREJ ISAKOVIC Kimi Räikkönen ryktas fortsätta sin karriär med Sauber, sitt första F1-stall.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland