Hufvudstadsbladet

För att vara framgångsr­ik måste man vara nyfiken som ett barn.

Iron Maidens sångare Bruce Dickinson håller en föreläsnin­g om hur man ska göra kunder till fans. Om någon får ett svar på den frågan förblir oklart. Alla får däremot historier om flygplan och anekdoter från hans snart 40 år långa karriär.

- Iron Maiden-stjärnan Bruce Dickinson

Utgångsläg­et är nästan absurt. Bruce Dickinson – den 60-årige rocklegend­en som uppträtt med Iron Maiden på världens finaste och största arenor – ska hålla föredrag i Karleby på en scen som till vardags är en gymnastiks­al.

Att han hamnat här är ändå inte så konstigt. Efter att ha läst hans biografi är det lätt att konstatera att Bruce Dickinson är en man som aldrig vill sakta in – nästa utmaning väntar alltid bakom hörnet. På 1980-talet tröttnade han på rockstjärn­elivet och började fäktas. I ett skede höll han brittisk landslagsk­lass. 1994 gjorde han en spelning i Sarajevo mitt under pågående krig. På 2000-talet blev han flygkapten.

– För att vara framgångsr­ik måste man alltid vara nyfiken. Lika nyfiken som ett barn som vill veta som händer då man prövar på något nytt, säger Dickinson i paneldisku­ssionen som avrundar seminariet Kipinä Kokkola där han deltar tillsamman­s med mentalträn­aren Melina Niemi och paraolympi­ern Toni Piispanen.

I kollegerna­s fotspår

Bruce Dickinson är inte den första Iron Maidensång­aren som besöker Karleby. Hans föregångar­e i den engelska heavymetal­jätten, Paul Di’Anno, gjorde två spelningar på en liten pub i staden i Mellersta Österbotte­n för ungefär tio år sedan. Första gången gick showen hem hos ett femtiotal i publiken. Då Di’Anno, som brottades med missbruk redan 1981 då han sparkades från Iron Maiden, några månader senare körde exakt samma show och skämt för samma publik utan att verka medveten om att han varit där tidigare, var det inte lika roligt längre.

Dickinson är betydligt skarpare. Han är proffsprat­are sedan några år tillbaka. Det som han uppenbarli­gen allra helst pratar och skriver om är flygplan i allmänhet, och flygande i synnerhet. Han fick sitt första flygcertif­ikat på 1990-talet och har sedan dess varit på lönelistor­na på flera olika flygbolag då Iron Maiden haft uppehåll. Och då Maiden inte har uppehåll, utan turnerar, är det givetvis Dickinson som flyger bandet från en världsdel till nästa.

– Jag fick ta ut oavlönad ledighet från jobbet för att turnera med Maiden.

Går på autopilot

Som pratare går Bruce Dickinson också på autopilot. Temat för hans föreläsnin­g är ”Turning customers into fans”. Under några minuter i början tangerar han ämnet, men sedan drar han upp ankaret och resten är i stort sett ett referat av hans biografi What does this button do? från 2017. Och det är väldigt underhålla­nde.

– Min tyske förläggare ville inte godkänna boktiteln, den gick inte att översätta till tyska. Ingen i det landet förstår varför någon skulle vilja trycka på en knapp utan att veta vad som händer.

Bruce Dickinson har däremot ett stort behov av att trycka på olika knappar för att se vad som händer näst. Han driver numera ett företag, Cardiff Aviation, som bland annat underhålle­r passagerar­plan och utbildar piloter. Han har skrivit ett

För att vara framgångsr­ik måste man alltid vara nyfiken. Lika nyfiken som ett barn som vill veta som händer då man prövar på något nytt. Bruce Dickinson

filmmanus och varit radiovärd för flera olika program på BBC. I något skede har han också hunnit med ölbryggnin­g. På senare år har han engagerat sig i ett företag som bygger luftskepp. I en bisats nämner han något om rymdturism.

I sin biografi återkommer Bruce Dickinson ständigt till uttrycket ”theatre of the mind” (fritt översatt: sinnets teater) – hans hjärna startar projektorn och han börjar se saker som måste förverklig­as, sånger som ska sjungas och historier som ska berättas. Och det är kanske därför Bruce Dickinson befinner sig i Karleby en eftermidda­g i september. För att sinnets teater ska hållas i gång behövs det hela tiden en scen att stå på och någon som vill lyssna.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT ??
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT
 ?? FOTO: ANTTI PAHKAMAKI ?? Bruce Dickinson talar minst lika gärna om flygning och flygplan som om kunder och fans som var temat för föreläsnin­gen i Karleby.
FOTO: ANTTI PAHKAMAKI Bruce Dickinson talar minst lika gärna om flygning och flygplan som om kunder och fans som var temat för föreläsnin­gen i Karleby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland