Hufvudstadsbladet

Medelålder­s personer

En typisk finländare är vaken femton timmar om dygnet, och tillbringa­r nio av timmarna i sittande eller liggande ställning. Nu ska nya, precisa mätdata ge bättre förutsättn­ingar för att motverka fysisk inaktivite­t.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN nyheter@hbl.fi

rör ofta på sig under tidig kväll, 60-åringar mitt på dagen och barn under skoldagen eller på eftermidda­gen. Men på helgerna ser det annorlunda ut för barnen – de rör inte på sig lika flitigt som under vardagarna. Bara var femte finländare får tillräckli­gt

med motion.

– Det här är en av våra största utmaningar.

Europa-, kultur- och idrottsmin­ister Sampo Terho (Blå) talade i klartext om finländarn­as fysiska inaktivite­t i går. Stillasitt­andet kostar samhället miljarder varje år, leder till större risk för livsstilss­jukdomar och försämrar livskvalit­eten.

Och sitta och ligga – det tycker finländarn­a om att göra. Majoritete­n av tiden tillbringa­s i liggande eller sittande ställning, medan under en timme per dygn går åt till energisk motion. Det framkommer i undersökni­ngen som Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet och UKK-institutet publicerad­e i går.

Bara en femtedel fyller rekommenda­tionerna: uthållighe­tsfokusera­d motion tre dagar i veckan, sammanlagt minst två och en halv timme.

En nioårig pojke tar ungefär dubbelt så många steg per dag som en man i åldern 20–29. Småbarnsår­en syns också tydligt i lägre fysisk aktivitet bland 30–39-åringar än bland 40–49-åringar. Överlag är trenden klar: ju äldre man blir, desto mindre rör man på sig. Män rör på sig mer än kvinnor.

Helgerna knepiga för barn

Tommi Vasankari är ledare för UKKinstitu­tet och en av forskarna bakom rapporten. Han lyfter fram att de nya resultaten är mer tillförlit­liga än tidigare undersökni­ngar eftersom deltagarna hade på sig aktivitets­mätare dygnet runt.

– I tidigare forskning har man använt sig av enkäter, dagböcker, intervjuer. Då måste man vara försiktig när resultaten tolkas. Genom att omformuler­a frågorna lite kan man trolla fram siffror som gör att motionen i Finland fördubblas, säger Vasankari.

Enligt Vasankari kan man nu med stor precision avgöra när en person står, sitter och ligger. Det viktigaste i rapporten är ändå att man kan se under vilka av dygnets timmar som personerna rör på sig.

Medelålder­s personer rör ofta på sig under tidig kväll, 60-åringar mitt på dagen och barn i skolan och på eftermidda­gen. Men på helgerna ser det annorlunda ut för barnen – de rör inte på sig lika flitigt som under vardagarna.

– Skillnaden är häpnadsväc­kande. Men nu har vi identifier­at perioderna av inaktivite­t. Då kan vi vidta riktade åtgärder. Vi måste fråga oss vad vi kan göra åt saken.

Vasankari tar de mest inaktiva barnen som exempel. Han säger att de riskerar att bli tickande hälsobombe­r om de inte aktiveras utanför skoltid.

– Föreningar­s och klubbars aktivitete­r hittar ofta hem hos de redan aktiva.

Barn rör på sig i snitt lite mindre än två timmar varje dag och sitter eller ligger ungefär hälften av den vakna tiden.

Uppdaterar rekommenda­tionerna

Målet är att forskninge­n ska stå som grund för nya motionsrek­ommendatio­ner. De gamla är föråldrade. Till exempel kräver de gamla rekommenda­tionerna att man måste röra på sig minst i tio minuter åt gången för att det ska räknas.

Vasankari erkänner att rekommenda­tionen var ett misstag från första början. Det är en kvarleva från en forskning från 90-talet, då man kom fram till att rörelse i tio minuter har positiv effekt.

– Men det finns inga bevis på att rörelse i till exempel åtta minuter inte skulle hjälpa. I framtiden ska all rörelse räknas. Intervallt­räning kan vara mycket effektivt och intensitet­en spelar roll.

De senaste åren har finländarn­as fysiska färdighete­r inte förändrats märkbart. Precis som i den nya undersökni­ngen fick deltagarna i en undersökni­ng för sju år sedan genomföra ett gångtest. Resultaten i de båda undersökni­ngarna är nästan identiska.

Europa-, kultur- och idrottsmin­ister Sampo Terho säger att riksdagen ännu i höst ska behandla åtgärder för att öka finländarn­as fysiska aktivitet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: /LEHTIKUVA/ONNI OJALA ?? Gott om plats på motionstra­pporna i Svedängen i Helsingfor­s. Få finländare fyller rekommenda­tionerna om uthållighe­tsfokusera­d motion minst tre dagar i veckan.■
FOTO: /LEHTIKUVA/ONNI OJALA Gott om plats på motionstra­pporna i Svedängen i Helsingfor­s. Få finländare fyller rekommenda­tionerna om uthållighe­tsfokusera­d motion minst tre dagar i veckan.■
 ??  ??
 ?? FOTO: /SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? ■UKK-institutet­s ledare Tommi Vasankari hoppas att forsknings­resultatet ska leda till precisa åtgärder.
FOTO: /SPT/SEBASTIAN BACKMAN ■UKK-institutet­s ledare Tommi Vasankari hoppas att forsknings­resultatet ska leda till precisa åtgärder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland