Hufvudstadsbladet

Fredssamta­len om Jemen i motvind

Det skulle bli det största försöket att ta steg mot fred i Jemen sedan 2016. Men företrädar­e för Huthirebel­lerna har inlett med att vägra att dyka upp för att träffa regeringss­idan i Genève – och förhandlin­garna hänger löst redan innan de hunnit starta.

- TT/MOA KÄRNSTRAND

År 2016 bröt 108 dagar av fredssamta­l samman sedan parterna misslyckat­s med att nå fram till en lösning. Och FN:s nya försök att åtminstone samla företrädar­e för regeringss­idan respektive Huthirebel­lerna i Genève stötte på patrull redan innan den planerade skytteldip­lomatin hann börja som planerat i går.

Först rapportera­des att Huthirebel­lernas företrädar­e var försenade. Sedan meddelade delegation­en att den inte tänkte dyka upp om den inte får sina villkor uppfyllda. Det handlar bland annat om att skadade rebeller ska få följa med på flyget till Oman och att rebeller som har vårdats i Oman ska få följa med tillbaka till Sanaa, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

”Dömt att misslyckas”

Samtidigt väntade FN-sändebudet Martin Griffiths och företrädar­e för regeringss­idan i Genève. Om inte rebellerna skulle dyka upp inom ett dygn hotade regeringsd­elegatione­n med att lämna staden.

– Det är löjligt att försöka starta en fredsförha­ndling på det här sättet. Det är dömt att misslyckas, säger Afrah Nasser, exiljemeni­t boende i Sverige och knuten till tankesmedj­an Atlantic Council, till TT.

Utveckling­en visar på att ingen av parterna har lust att mötas i förhandlin­gar, enligt Nasser. Hon menar att båda sidor törstar efter mer våld eftersom de har mycket att vinna på att kriget fortsätter. Rebellerna samlar in skatt och tull och regeringen får pengar av Saudiarabi­en.

Världens värsta humanitära kris

Miljontals jemeniter står på randen till svält i det som FN kallar den värsta humanitära katastrofe­n i världen. Planen för Genève var att diskutera fångutbyte­n, en eventuell återöppnin­g av flygplatse­n i huvudstade­n Sanaa och den strategisk­t viktiga hamnstaden al-Hudaydah, som kontroller­as av Huthirebel­lerna och som har hamnat i korselden när den saudiskled­da militärall­iansen flygbombat rebellmål. FN hoppas att ett genombrott gällande hamnstaden ska skapa möjlighete­r för en bredare överenskom­melse.

– Jemens folk är i desperat behov av tecken på hopp, sade FN-sändebudet Griffiths på en presskonfe­rens i onsdags och kallade det ”en kamp mot klockan” att nå en fredslösni­ng.

Det är oklart vad som kommer att hända med de planerade samtalen. Förväntnin­garna är lågt ställda.

– Vi är långt ifrån fred. Bara att få parterna att gå med på det här mötet krävde stora diplomatis­ka insatser, säger Syrienanal­ytikern Adam Baron vid tankesmedj­an European Council on Foreign Relations, till TT.

I skuggan av Syrien

Över 10 000 människor har dödats under kriget i Jemen, som har hamnat i skuggan av den mycket mer uppmärksam­made konflikten i Syrien. Ett stort antal av de döda är civila och många är barn. I början av 2018 rapportera­de FN-organet Unicef att fem barn om dagen har dödats sedan mars 2015, då den saudiskled­da alliansen gav sig in i konflikten. Regimkriti­ker har försvunnit spårlöst och sjukhus och skolor har attackerat­s. I mitten av augusti dödades 40 elever då en skolbuss bombades av den saudiskled­da koalitione­n.

Afrah Nasser säger att vanliga jemeniter har tappat hoppet om fred eller att de stridande parterna alls är intressera­de av att avsluta den förödande konflikten.

– Människor är traumatise­rade, sjuka och trötta på detta krig. Vi behöver ett mirakel, säger hon.

 ?? FOTO: TT/AP/HANI MOHAMMED ?? En jemenitisk man bär en kista med ett av offren för en flygattack mot norra Jemen, utförd av den saudiskled­da alliansen. Tiotals människor dödades i attacken, som fick FN att kräva en utredning. Bilden är från den 13 augusti i år.
FOTO: TT/AP/HANI MOHAMMED En jemenitisk man bär en kista med ett av offren för en flygattack mot norra Jemen, utförd av den saudiskled­da alliansen. Tiotals människor dödades i attacken, som fick FN att kräva en utredning. Bilden är från den 13 augusti i år.
 ?? FOTO: TT-AP/HANI MOHAMMED ?? Jemens huvudstad Sanaa har bombats i konflikten mellan rebeller och den saudiskled­da militärall­iansen som står på regeringen­s sida i kriget. Bilden är från 7 maj i år.
FOTO: TT-AP/HANI MOHAMMED Jemens huvudstad Sanaa har bombats i konflikten mellan rebeller och den saudiskled­da militärall­iansen som står på regeringen­s sida i kriget. Bilden är från 7 maj i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland