Hufvudstadsbladet

Gränslösa risker i gränsjuste­ring

Tidigare har gränsförän­dringar på Balkan sällan löst problem utan snarast skapat nya. Samma kunde ske om Serbiens och Kosovos gränser justeras.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Gränser har flyttats i hundratals år på Balkan, oftast med våld. Många politiska ledare i området anser också i dag att gränserna inte är optimalt dragna.

Nu är en gränsjuste­ring igen aktuell. Den här gången på fredlig väg, men eventuellt med nya svåra konflikter i släptåg.

Det var för ett par veckor sedan som frågan officiellt lades fram. Vid ett EU-möte i Österrike sade Serbiens president Aleksandar Vučić och hans kollega från Kosovo, Hashim Thaçi, att de är redo att rita om gränsen mellan länderna för att få ett slut på den långvariga konflikten.

De två ländernas presidente­r ska på fredag träffa EU:s utrikespol­itiska chef Federica Mogherini för att diskutera vidare.

Det gäller sannolikt ett byte där ett område i norra Kosovo med en hel del serbisk befolkning skulle anslutas till Serbien, medan ett område med en ansenlig albansk befolkning i södra Serbien skulle bli en del av Kosovo.

Det kunde tyckas att det här är ett bra sätt att få slut på bråken mellan Serbien och Kosovo och samtidigt skulle ett hinder för ländernas väg mot EU-medlemskap fås bort. Men det är en komplicera­d situation med många tänkbara följdscena­rier.

De två länderna var i krig med varandra för knappt 20 år sedan då Kosovo bröt sig ut ur Serbien. 2008 förklarade sig Kosovo självständ­igt, vilket 110 länder vid det här laget har erkänt. Bland de länder som inte erkänt Kosovos självständ­ighet finns givetvis Serbien men även fem EU-länder. Ryssland och Kina har blockerat Kosovos möjlighete­r att bli medlem av FN.

Serbien och Kosovo vill båda bli medlemmar av EU, men ett medlemskap är otänkbart så länge det finns olösta konflikter länderna emellan. Det är kanske främst i skenet av detta som de två ländernas presidente­r nu försöker hitta en utväg. En konfliktlö­sning är i allas intresse, men att där skulle ingå en gränsjuste­ring är riskfyllt.

Reaktioner­na inom EU har varierat och antyder att det finns olika åsikter om hur man ska förhålla sig till ett förslag om gränsjuste­ringar.

EU:s linje har varit att gränser inte ska justeras och speciellt Tyskland håller benhårt fast vid detta. Förbundska­nsler Angela Merkel har sagt att gränserna är dragna och ska inte ändras.

USA har tidigare resonerat på samma sätt men har nu intagit en ny ställning. Enligt Donald Trumps säkerhetsp­olitiska rådgivare John Bolton skulle amerikaner­na inte blockera en deal som inkluderar en flyttning av nationsgrä­nser.

Även om de två presidente­rna nu för fram ett förslag om gränsjuste­ringar finns det inte alls ett odelat stöd för det på hemmaplan. Det är inte förankrat i respektive land och protestern­a har varit synliga åtminstone i Kosovo. Såväl opposition­en som landets premiärmin­ister motsätter sig gränsjuste­ringar. Inte heller i Serbien får justeringa­r ett massivt stöd.

Man kan också fråga sig vad som skulle hända med de albaner som fortsättni­ngsvis skulle bli kvar i Serbien och de serber som blir kvar i Kosovo. De här minoritete­rna minskar om gränsen flyttas och det skulle knappast förbättra deras situation om inte en garanti för minoritets­rättighete­r bakas in i gränsjuste­ringsavtal­et.

Risken är också överhängan­de att regleringa­r av gränsen mellan Kosovo och Serbien skulle få dominoeffe­kter och väcka krav på liknande ändringar också på andra håll på Balkan. Bland annat i Bosnien-Hercegovin­a skulle säkert den serbiska minoritete­n börja vädra morgonluft och hur reagerar de albanska minoritete­rna i Montenegro och Makedonien?

Etniskt täta gränser får inte vara ett mål, det är inget att eftersträv­a och absolut ingen garanti för fortsatt fred i området. Trygghet, lugn och ro kan uppnås utan etniskt rena helheter, multietnis­ka miljöer skapar tvärtom förståelse för andra folkgruppe­r. Också på Balkan måste man lära sig att fredligt leva i ett multietnis­kt samhälle och bygga en nationell identitet i stället för endast en etnisk identitet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland