Hufvudstadsbladet

Paula Lehtomäki blir generalsek­reterare för Nordiska ministerrå­det

Statsminis­ter Juha Sipiläs statssekre­terare Paula Lehtomäki, tidigare riksdagsle­damot och minister, tar nästa år itu med nordiska samarbetsf­rågor.

-

Statssekre­terare Paula Lehtomäki har valts till ny generalsek­reterare för Nordiska ministerrå­det. Lehtomäki tar över uppdraget i mars 2019 när den nuvarande generalsek­reteraren Dagfinn Høybråtens mandatperi­od går ut.

De nordiska samarbetsm­inistrarna valde Lehtomäki till uppdraget i onsdag. Sverige innehar för närvarande ordförande­skapet i ministerrå­det.

Paula Lehtomäki är statsminis­ter Juha Sipiläs statssekre­terare och har bland annat varit utrikeshan­delsoch utveckling­sminister 2003–2007 och miljöminis­ter 2007– 2011.

– Jag är glad att Nordiska ministerrå­dets följande generalsek­reterare kommer från Finland. I egenskap av tidigare minister och riksdagsle­damot och med sina mångsidiga språkkunsk­aper är Paula Lehtomäki mycket kvalificer­ad för uppdraget, säger Finlands nordiska samarbetsm­inister Anne Berner i ett pressmedde­lande.

Lehtomäki var riksdagsle­damot för Centern 1999–2015. Hon har också varit minister i Anneli Jäätteenmä­kis, Matti Vanhanens och Mari Kiviniemis regeringar.

I juni 2015 utnämndes Lehtomäki till statsminis­ter Juha Sipiläs (C) statssekre­terare.

– Det är med stor entusiasm jag tar emot det här nordiska uppdraget. Det nordiska samarbetet är viktigt och jag hoppas att jag ska kunna fördjupa det ytterligar­e, säger Lehtomäki.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Paula Lehtomäki blir ny generalsek­reterare■ för Nordiska ministerrå­det.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Paula Lehtomäki blir ny generalsek­reterare■ för Nordiska ministerrå­det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland