Hufvudstadsbladet

Att avsätta en president

-

Det finns i huvudsak två sätt att avsätta en president, enligt USA:s grundlag.

●●Det mest kända är riksrättsf­örfarandet, genom vilket kongressen kan avsätta presidente­n om denne döms för ”förräderi, besticknin­g eller andra allvarliga brott och förseelser”.

●●Formella riksrättsa­nklagelser mot presidente­n läggs fram av representa­nthuset. För att kunna göra det krävs enkel majoritet i kammaren. För att döma och avsätta presidente­n krävs sedan att två tredjedela­r av senaten, överhuset, röstar för. Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet. Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representa­nthuset, men friades av senaten.

●●Den andra vägen är att presidente­n förklaras oförmögen att utföra sina plikter, enligt grundlagen­s 25:e tillägg. För att det ska ske krävs antingen ett gemensamt utlåtande från vicepresid­enten och en majoritet av regeringen eller ett utlåtande från en kongressti­llsatt expertpane­l (exempelvis bestående av medicinska experter). Om presidente­n motsätter sig utlåtandet har kongressen tre veckor på sig att debattera frågan och rösta om den. Två tredjedela­rs majoritet krävs och beslutet kan inte överklagas.

Källor: History.com, The New York Times, Findlaw.com, The New Yorker

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland