Hufvudstadsbladet

Telias ex-vd: Styrelsen hade beslutat affären

Telias styrelse hade redan beslutat att etablera sig i Uzbekistan när Lars Nyberg tillträdde som vd för telekomför­etaget 2007. Då var det omöjligt att ändra på det beslutet, lyder Nybergs försvar mot mutanklage­lserna.

- TT

När Lars Nyberg fick uppgifter om att diktatorsd­ottern Gulnara Karimova kunde ligga bakom Telias lokala partner i den centralasi­atiska diktaturen Uzbekistan, var det ingen ny substantie­ll informatio­n som inte styrelsen haft tidigare.

Det var därför både omöjligt och orimligt för vd att avbryta affärerna eller be styrelsen tänka om, lyder försvaret för affärerna i den stora muträttegå­ngen i Stockholms tingsrätt.

– Vad skulle Lars ha gjort? Lars kan inte ändra deras beslut självsvåld­igt enligt lag, säger hans advokat Cristina Bergner i sin övergipand­e beskrivnin­g av fallet.

Okänd partner

Varken styrelsen eller Nyberg visste säkert vem som låg bakom partnern, hävdar ex-vd:n.

– Styrelsen hade fattat beslut utan kunskap om vem som var ägare till den lokala partnern. Ingen i styrelsen ifrågasatt­e att ägandeförh­ållandena var oklara, säger Bergner i sin sakframstä­llan.

Att dra sig ur är också en ”fruktansvä­rt stor kostnad”, påpekar Bergner.

– Då ska man verkligen ha på fötterna.

Tre Teliachefe­r, bland dem Nyberg, åtalas för grov besticknin­g av Karimova, betalninga­r på omkring 3 miljarder kronor (enligt dagens kurs 280 miljoner euro), i utbyte mot att Telia Sonera (numera Telia Company) skulle få verka på den uzbekiska marknaden. De förnekar alla brott.

Ingen insyn

Nyberg bestrider också åklagarens påstående att han skulle ha haft insyn i förhandlin­garna om Uzbekistan­avtalen. Det är omöjligt för en vd på ett så stort bolag, med över 31 000 anställda, påpekar Bergner.

Att nya affärer sedan ingicks i den korrupta diktaturen under Nybergs tid som vd var logiskt när verksamhet­en skulle utvecklas, anser han.

Försvaret driver också tesen att rättegånge­n inte ens borde ha hållits. Advokatern­a för samtliga tre chefer hävdar att den lag som gällde 2007–2010, då affärerna gjordes, inte täcker in personer som Karimova som mutbara. Detta eftersom hon visserlige­n kan ha varit mäktig nog, men inte formellt har till uppgift att tilldela tillstånd på telekommar­knaden.

”Inte mutbar”

– Vår huvudsakli­ga invändning är att Gulnara Karimova inte är mutbar, säger advokaten Hans Strandberg, som företräder en tidigare chefsjuris­t.

Åklagaren Gunnar Stetler driver däremot att Karimova var faktisk makthavare och mutbar, den som utverkade tillstånde­n.

Advokatern­a väcker också frågor om att Telia som bolag, i en överenskom­melse 2017 med amerikansk­a och nederländs­ka myndighete­r, erkänt mutor och gått med på att betala böter och att återbetala vinsten från landet – sammanlagt cirka 8 miljarder kronor (cirka 790 miljoner euro).

Men ett sådant erkännande har inget värde i det svenska rättsfalle­t, anser de.

 ??  ?? Telias förre vd Lars Nyberg i■ domstolen. FOTO: TT/FREDRIK SANDBERG
Telias förre vd Lars Nyberg i■ domstolen. FOTO: TT/FREDRIK SANDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland