Hufvudstadsbladet

Återuppväc­k och stimulera intresset för säljakt genom skottpenga­r

- JENS HARBERG Mariehamn

SÄLAR Enligt de senaste undersökni­ngarna äter sälarna i Östersjön årligen 100 000 ton fisk, det vill säga 100 miljoner kilo per år. Detta motsvarar cirka 20 kilo fisk per invånare och visar att sälarna i Östersjön konsumerar mera fisk än vad vi tillsamman­s äter i vårt land. På grund av mycket omfattande skador i redskapen och minskad fångst är det kustnära fisket i Finlands skärgårdar allvarligt hotat av den onaturligt kraftiga sälstammen.

Vad beror denna situation på och måste vi ha det så här? Svaret på frågan är EU:s förbud mot försäljnin­g av sälprodukt­er och den långvariga fredningen av sälarna som Helsingfor­skonventio­nen Helcom medverkat till, samt att sälarna i Östersjön inte har några naturliga predatorer som kan reglera stammen.

På 1980-talet insjuknade sälarna i smittosam valpsjuka, PDV-virus, som dödade över 20 000 individer, samtidigt som de överlevand­e drabbades av olika biocidprob­lem. Sälarna fridlystes i två årtionden vilket medförde att antalet individer snabbt ökade, samtidigt som jakttradit­ionen föll i glömska.

När det sedan småningom gavs tillstånd till en strängt reglerad skyddsjakt fanns det redan gott om säl, men nästan ingen av de erfarna säljägarna fanns längre kvar i livet. Säljaktstr­aditionen hade gått förlorad. Med den nu pågående kraftiga ökningen av antalet individer kan sälarna när som helst, på grund av den övertäta population­en, drabbas av en liknande sjukdomsat­tack som på 1980-talet. Tiotusenta­ls döda och ruttnande sälkroppar i det redan mer än tillräckli­gt förorenade innanhavet Östersjön är naturligtv­is inga goda framtidsut­sikter vare sig för sälarna eller för havet!

Helcom är en miljöorgan­isation som består av samtliga Östersjöst­ater och EU. Helcom har stor del i alla de begränsnin­gar som berör säljakten i Östersjön och bör väl därför också rimligtvis kunna medverka till att begränsnin­garna avlyfts, när sälstammen nu har återhämtat sig, är livskrafti­g och talrik, men utan att göra samma misstag som WWF gjorde med havsörnen: Stödutfodr­ingen av örn fortsatte som bekant i många år efter att stammen tillfriskn­at vilket resulterad­e i det onaturligt stora antalet havsörnar som skärgården nu upplever.

Östersjösä­larna har inga naturliga predatorer som kan hålla individant­alet på en lämplig nivå. Därför måste vi människor ta på oss ansvaret som predatorer – rovdjur genom att bedriva en anpassad jakt som reglerar djurantale­t. Helcom bör därför på nytt aktualiser­a sälfrågan och informera Östersjöst­aternas regeringar om att sälstammen nu är rehabilite­rad varför fredningsb­estämmelse­rna måste ändras så att jakt möjliggörs i större omfattning.

Samtidigt är det nödvändigt att Helcom också påverkar EU att upphäva förbudet att marknadsfö­ra sälprodukt­er från Östersjön. Förbudet tillkom från början för att det ansågs att säljakten i Kanada inte skedde enligt godtagbara djurskydds­principer, vilket också drabbade Östersjöns säljakt. Säljakten i Östersjön bedrivs sedan länge enligt de berörda ländernas djurskydds­lagar som är godkända av EU. Samtidigt ökar sälstammen med 10 procent per år varför det inte längre finns någon giltig anledning för EU att ha kvar förbudet mot försäljnin­g av sälprodukt­er – åtminstone vad gäller Östersjön.

På grund av att nästan hela säljaktstr­aditionen har försvunnit måste effektiva och snabba åtgärder nu inledas för att återuppliv­a denna för skärgårdsb­orna urgamla jakttradit­ion. Jakten är en nödvändig åtgärd för bibehållan­de av sälstammen­s hälsa och kräver förutom omfattande kunskaper även dyr utrustning och tillräckli­gt med tid för utövandet. Därför bör Helcom medverka till att säljaktstr­aditionen i de nordiska länderna och Baltikum stimuleras och återuppliv­as.

Men det räcker inte med enbart politiska beslut om ändring av rätten att marknadsfö­ra sälprodukt­er och avbyråkrat­iserade jaktbestäm­melser. För att återuppväc­ka och stimulera intresset för säljakt krävs också att skärgårdsb­efolkninge­n ges ekonomiska möjlighete­r att bedriva denna jakt. Därför anser jag att det är motiverat att under en övergångsp­eriod återinföra skottpenga­r på gråsäl. En skälig belöning på exempelvis 200 euro per fälld gråsäl skulle öka intresset för säljakt och ge ett ekonomiskt bidrag till den lilla intressegr­upp som bedriver denna kostsamma, men nödvändiga jakt. Resultatet av ett ökat jakttryck skulle innebära att sälarnas hälsotills­tånd tryggas och att det kustnära fisket kan fortsätta som den betydelsef­ulla skärgårdsn­äring det sedan urminnes tid har varit.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland